woensdag 3 september 2014

Wat kan Israel van Hamas verwachten?

Hoe ziet de bevolking van Gaza de toekomst?

 

Er is een onderzoek gehouden in Gaza onder de bevolking over hun idee over Hamas, Israel en of er vrede mogelijk is.

Voordat de cijfers bekeken worden moet je wel bedenken dat vrije meningsuiting in Gaza niet vanzelfsprekend is. Het staat dus niet vast dat die cijfers echt iets zeggen over de mening van de Palestijnen.

Human Rihts Watch heeft tijdens en na de oorlog van 2008-2009 onderzoek gedaan in Gaza en kwam tot de conclusie dat mensen feiten verdraaien of niet de waarheid durven te vertellen uit angst voor represaille van Hamas. Als je daarbij optelt dat Fatah momenteel klaagt over intimidatie, marteling en executie van Fatahleden door Hamas komen de uitspraken van de bewoners echt in een ander daglicht te staan. Wij, uit de vrije democratische westerse wereld, zijn geneigd een onderzoek serieus te nemen. Gemakshalve vergeten we dan even dat Hamas een terreurorganisatie is en daar alle kenmerken van vertoont.

Zo wordt het onderzoek vandaag in het Reformatorisch Dagblad, dat echt soms wel kritisch is naar Hamas, zonder commentaar overgenomen. Het onderzoek vond zowel op de Westelijke Jordaanoever als in Gaza plaats.

Nu de cijfers van het onderzoek onder 1270 Palestijnen:

61% zou op Haniye van Hamas stemmen in plaats van op Abbas van Fatah die 32 % kreeg;  79% vindt dat Hamas de oorlog heeft gewonnen ; 3% ziet Israel als winnaar; 17% vindt dat beide partijen verloren.

86% is voor het afschieten van raketten op Israel zolang er een blokkade blijft en 60% zegt dat er niet vanuit bevolkte gebieden raketten werden afgeschoten: 30% meldt wel het afschieten vanuit bevolkte gebieden

Iets meer dan de helft ziet iets in vredesbesprekingen waarbij 49% een twee-statenoplossing ziet zitten en 50% niet. Voor een oplossing kiest 53% voor een gewapende confrontatie en 22% voor onderhandelingen en 20% voor niet geweldadig verzet.

Als de intimidatie van Hamas niet mee zou spelen zouden deze uitkomsten dramatisch zijn voor een vreedzame toekomst. Het meest waarschijnlijk is dat de invloed van Hamas deze cijfers behoorlijk beinvloedt.

http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/populariteit_hamas_stijgt_door_gazaoorlog_1_851762

 

MS

Commentaar op waarnet.nl

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten