zaterdag 11 oktober 2014

Wat is nu de rol van Qatar?

Qatar blijft met dubbele boodschappen strooien.

 

The New York Times legde in september de financiele rol van Qatar bloot bij het Brookings Istitution in de VS, een denktank die politici vaak adviseert. Een belangrijke man bij Brookings is Martin Indyk, de man die namens de VS de laatste ronde van vredesonderhandelingen tussen de PA en Israel leidde. Nadat de onderhandelingen afgebroken waren ging Indyk terug naar Brookings en bekritiseerde de rol van Israel en Netanjahoe bij de afgebroken besprekingen. Klinkt niet erg objectief als je bedenkt dat Qatar voor zijn bijdrage wel bedingt dat zijn belangen voorop staan http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Jlem-doubts-Indyks-institute-after-Qatar-funding-reports-374717  Ook Al Jazeera komt uit Qatar en wordt gefinancierd door Qatar. Hun berichtgeving is afgestemd op propaganda voor Qatar.

Qatar financiert meer: Rawabi, de beoogde nieuwe hoofdstad van Palestina op de Westbank. En dat kan problematisch zijn omdat Qatar ook Hamas stevig financiert met name de families van de strijders van Hamas  en eveneens de terreurtunnels die van Gaza onder de grens door naar Israel lopen. Bovendien heeft Qatar een zeer grote invloed op Meshal, de topman van Hamas, die in een riante villa in Qatar woont. De vraag doet zich voor of ook Rawabi ondertunneld zal worden voor terreurmogelijkheden van onder andere Hamas en of Qatar via de financiering vaste voet probeert te krijgen bij de Palestijnse Autoriteit. Qatar steunt trouwens meer terreur, zoals het Isis steunt en allerlei terreurgroepen in Syrie. Nu heeft Qatar zich aangesloten bij de internationale coalitie tegen IS, maar ook weer halfslachtig: Amerika mag er gebruik maken van een militair vliegveld voor de bombardementen op IS, maar Qatar valt zelf niet aan. Niemand weet of het nog steeds IS financiert. Qatars rol blijft met vragen omhuld waar het de houding ten aanzien van IS betreft.

 

MS

Commentaar op waarnet.nl welkom

 

http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2014/10/Brengt-dubbelrol-Qatar-anti-IS-coalitie-aan-het-wankelen-1619191W/?masterpageid=158493

Brengt 'dubbelspel' Qatar anti-IS-coalitie aan het wankelen?

 

door Tom Reijner   | 11 okt 2014

  

Drie Arabische bondgenoten waarschuwen Washington voor die andere coalitiegenoot, Qatar. Het emiraat ondersteunt terroristen en speelt daarom een dubbelspel, vinden zij.

   

Saudi-Arabië, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten wijzen erop dat de steenrijke Golfstaat weliswaar de militaire campagne tegen de extremisten in Syrië en Irak steunt, maar tegelijkertijd ook financiële steun geeft aan terroristische organisaties, schrijft The Wall Street Journal op basis van Amerikaanse en Arabische overheidsfunctionarissen.

 

Breuk

De drie Arabische landen zijn bang dat door connecties van Qatar met onder meer Al-Nusra (gelieerd aan Al-Qa'ida), Hamas en de Taliban in Afghanistan, de internationale coalitie sterk onder druk komt te staan. Sterker: dat het wel eens tot een breuk zou kunnen komen.

Dat kan worden voorkomen als alle landen in de coalitie op gelijke voet het terrorisme te lijf gaan – en dat betekent ook dat de financiële en diplomatieke  banden met terreurorganisaties moeten worden doorgesneden, zeggen de drie Arabische landen. Amerika moet harder optreden tegen het beleid van Doha, de hoofdstad en regeringscentrum van het emiraat.

Wat we nodig hebben, is een zerotolerancebeleid, zei de Jordaanse koning Abdullah, in een boodschap die volgens Arabische diplomaten rechtstreeks was gericht aan Qatar (en Turkije), in september.

Het emiraat, een schiereiland dat grenst aan Saudi-Arabië, ontkent overigens dat het geld en andere hulp aan terroristen geeft. Het vermoeden bestaat echter dat rijke inwoners van Qatar wel degelijk fors met geld over de brug komen. Een zakenman zou dit jaar ruim 2 miljoen dollar hebben overgemaakt naar een IS-commandant, die verantwoordelijk was voor de rekrutering van buitenlandse jihadisten.

 

Probleem

Als de coalitie echt begint te wankelen, zou dat een enorm probleem zijn voor de Amerikaanse president Barack Obama. Hij benadrukt voortdurend hoe belangrijk de regionale partners zijn in de strijd tegen IS.

Obama's minister van Buitenlandse Zaken John Kerry werd in september op pad gestuurd om de Arabieren ervan te overtuigen mee te doen aan de anti-IS-coalitie. Dat lukte: zeker tien landen zegden hun steun toe, waarvan er vijf inmiddels formeel meedoen. Volgens Kerry erkent de regio het gevaar van de terreurbeweging en zien de landen in dat er actie moet worden ondernomen.

 

Missie

De luchtmacht van Qatar ondersteunt de Amerikanen onder meer met logistieke hulp bij aanvallen op IS-doelen in Noord-Irak en bij de Koerdische stad Kobani, die volgens de laatste berichten wordt omsingeld door de terreurbeweging.

Vanaf de Al-Udeid-luchtmachtbasis vertrekken Amerikaanse gevechtsvliegtuigen voor hun missie. Maar bombardementen laat de militaire leiding van de Golfstaat over aan andere bondgenoten, iets dat ook voor ergernis zorgt, schrijft de Amerikaanse krant.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten