dinsdag 4 november 2014

En wie krijgt de schuld?...............Israel natuurlijk

De bekende kronkel in het denken van de VN

 

Een bericht in de VK en Trouw:

 

http://www.volkskrant.nl/dossier-israelisch-palestijns-conflict/vn-nieuwe-oorlog-in-gaza-ligt-op-de-loer~a3782677/

 

VN: nieuwe oorlog in Gaza ligt op de loer

Er is nog steeds geen stabiele Palestijnse regering in Gaza en een nieuwe oorlog ligt dan ook op de loer. Dat heeft een hoge medewerker van de Verenigde Naties vandaag gezegd in Gaza.

Dat betekent dat de al zeer lang bestaande oorlogssituatie tussen Fatah en Hamas een goed beleid in Gaza belemmert. De tekst gaat verder met: ik zie geen effectief werkende eenheidsregering in Gaza', aldus Robert Turner van het VN-agentschap Unrwa over de regering van de Palestijnse Autoriteit en Hamas. De VN-medewerker waarschuwde dat er snel politieke stabiliteit moet komen en op zijn minst een gedeeltelijke opheffing van de Israëlische blokkade waardoor Gaza momenteel is afgesloten van de buitenwereld . Natuurlijk  wordt niet vermeld waarom de grens van Gaza dicht was.(Hij is inmiddels aan de Israelische kant al weer open.) Aan de Egyptische kant van de grens met Gaza is een hele zone ontruimd om zicht te krijgen op de uitmondingen van honderden tunnels die onder de grens Egypte binnenkwamen en waar doorheen terroristen Egypte binnen drongen en verleden week 33 Egyptische militairen doodden, waarna de terroristen via de tunnels terug vluchtten. Bovendien richtten de Egyptenaren een hoge muur op en groeven een soort gracht om infiltratie tegen te gaan. Aan de Israelische kant van de grens met Gaza konden hulpgoederen Gaza binnen komen. Ondanks het feit dat Hamas propagandafilmpjes uitzond waarop ze trots lieten zien de tunnels opnieuw naar Israel te graven en daarvoor de nodige hulpgoederen die voor de wederopbouw bestemd waren  gebruikten. Ook werd er luid bekend gemaakt dat de raketaanvoer weer prioriteit had. Toch bleef de grens open. Toen er echter weer tweemaal raketten op Israel werden afgeschoten besloot Israel de grens te sluiten. Geen willekeurige beslissing, maar dus een reactie op terroristische activiteit die op Israel gericht was. Maar de tekst van het artikel laat deze informatie weg en vervolgt: Volgens Turner is de schade na de oorlog in juli en augustus veel groter dan eerder werd gedacht. Wederopbouw gaat twee tot drie jaar duren, schat hij in. Economen in Gaza hebben berekend dat er de komende zes maanden dagelijks vierhonderd vrachtwagenladingen nodig zijn voor de wederopbouw. Tot nu toe zijn er er 75 ladingen gebracht.

Een normaal mens zou denken: Gaza heeft ernstige problemen door de onenigheid binnen zijn regering en door de terroristische activiteiten van zijn inwoners zowel op Israel als Egypte gericht, maar de VN ziet kans Israel aan te spreken op de blokkade die het gevolg is van dat terrorisme. Als er oorlog komt komt dat door de problemen die Gaza intern heeft en naar buiten toe veroorzaakt en niet door Israel.

 

MS

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten