zaterdag 15 november 2014

Frank-Walter Steinmeier vertolkt een duidelijk standpunt

Lobby Abbas werkt niet bij Duitse minister van buitelandse zaken Steinmeier

 

 

Van de Europese landen die menen uitspraken over Palestina te moeten doen is Duitsland de meest realistische. Op het verzoek van Abbas voor eenzijdige erkenning van Palestina antwoordde Steinmeier:

“Een Palestijnse staat kan alleen maar tot stand komen door onderhandelingen met Israel;  Er is geen alternatief voor het verwezenlijken van een Palestijnse staat naast Israel”.

Abbas is redelijk succesvol in Europa met zijn lobby voor eenzijdige erkenneng. Dinsdag zal er in Spanje over zijn verzoek gestemd worden over erkenning van Palestina  op instigatie van de socialistische partij, waarbij de volgende  onnozele toevoeging werd gedaan. Coexistentie tussen Palestina en Israel kan worden bereikt door dialoog en onderhandeling. Dat laatse is waar, maar dat probeert Abbas nu juist te voorkomen door nu al erkenning te vragen. Hij gaat ervan uit dat hij dan niets meer hoeft te bespreken of te onderhandelen, maar dat hij alles krijgt wat hij wil zonder concessies. Parlementariers in Engeland en Ierland stemden ook al over erkenning van Palestina, maar die uitkomst is niet bindend voor hun regering. Zo zal ook de Franse Nationale Assemblee op 28 november  een niet-bindende stemming houden.

Steinmeier benadrukte in Ramalla dat hij begrijpt dat de Paletijnen al lang wachten op een staat.  Hij benadrukte dat de escalatie van het geweld deze weken die staat niet dichterbij zal brengen en onderhandelingen zal bemoeilijken. Hij pleitte dan ook voor deescalatie van de spanningen en het geweld. Hij waarschuwde Abbas er geen religieus conflict van te maken, iets waar Abbas feitelijk flink mee bezig is.

Steinmeier laat zich dus niet inpakken door mooie woorden van Al-Malki en Abbas, maar bekijkt met eigen inzichten naar wat zich ter plaatse afspeelt. Hopelijk zal Steinmeier in Europees verband een flinke duit in het zakje doen, want de erkenning van Palestina door Zweden is al binnen en dat zal zeker niet bijdragen tot een snelle oplossing van het conflict.

 

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/German-FM-meets-Abbas-calls-for-calm-over-Jerusalem-tensions-381878

German FM meets Abbas, says no alternative to two-state solution

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten