donderdag 13 november 2014

Israel mikpunt van onderzoek

Waarom moeten er zo veel onderzoeken naar de Israelische interventie in Gaza plaatsvinden?

 

Als we naar het Midden-Oosten kijken zien we heel wat oorlogssituaties. De Islamitische Staat tegen een alliantie van Arabische en Westerse landen, Syrie tegen de rebellen en tegen IS en de rebellen onderling, Hezbollah tegen de rebellen, Turkijke tegen Syrie en de PKK-Koerden en misschien tegen tal van andere groepen, Egypte tegen de moslimbroederschap en tegen Gaza, en dan Israel tegen Gaza. Dat laatste schiijnt zodanig tot de verbeelding te spreken dat iedereen dat wil onderzoeken. De een onderzoekt breed, de ander alleen Israelische zogenaamde misdaden, weer een ander enkel een paar mogelijke aanvallen van Israel.

In de eerste plaats vindt er onderzoek plaats van Israel zelf naar eventuele uitwassen tijdens de oorlog. Dat is precies wat van Israel verwacht mag worden. Normaal gesproken zou iedereen op de uitkomsten van dat onderzoek moeten wachten. Maar neen, dat kan niet want Israelisch onderzoek wekt a priori argwaan op. Dat dat zeker niet terecht is  bewijst het onderzoek en daarna het oppakken deze week van de Israelische dader van een dodelijke schietpartij tijdens de Naqba-rellen. Dit toont aan dat Israel echt uitzoekt wat er gebeurd is en bereid is consequenties te trekken uit eigen onderzoek.  Al tijdens de Gaza-oorlog riepen allerlei mensen ach en wee, http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.61525 Israel committed war crimes in Gaza, Human Rights Watch investigation claims. Zonder uitgebreid onderzoek wist Human Rights Watch het al, afgaande op enkel Palestijnse mededelingen. (Nooit gehoord van hoor en wederhoor.) Maar ook Ban Kimoon draagt hoogst persoonlijk zijn steentje bij. Hoewel de VN behoorlijk wat boter op het hoofd had omdat onomstotelijk duidelijk was geworden dat er raketten in VN-scholen waren verstopt, werd Ban woedend dat er op die scholen werd geschoten. Het zit hem hoog, die scholen wel te verstaan en niet die raketten, want die werden aan Hamas teruggegeven. Ban heeft nu bedacht dat juist de situaties rond VN-facikiteiten uitgezocht moeten worden http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3787350/2014/11/10/VN-benoemt-Cammaert-om-Gaza-oorlog-te-onderzoeken.dhtml  en wel onder leiding van de Nederlandse  generaal-majoor Patrick Cammaert. Dit zou een logische stap zijn als niet al tot een onderzoek van de VN-mensenrechtenraad onder leiding van de Canadees Schabas  was besloten. Deze Schabas nu is niet onomstreden. Hij heeft zich in het verleden diverse keren zeer negatief over Israel uitgelaten, zelfs geopperd dat hij Netanyahoe het liefst door het Internationaal strafhof vervolgd wilde zien. Geen objectief uitgangspunt voor een onderzoek dat hoofdzakelijk over Israelisch handelen zal gaan. En dan hebben we natuurlijk nog Amnesty International met zijn eenzijdige beweringen op grond van enkel Hamas-beweringen.

Er is geen onderzoek aangekondigd tegen Hamas: Dat Hamas raketten (duizenden!) op onschuldige burgers afvuurde valt niet te ontkennen, zelfs niet voor Ban Kimoon en de VN. Maar er zijn meer redenen voor onderzoek:  onder andere gebruik van menselijke schilden, misbruik van VN-faciliteiten zowel voor opslag wapens/raketten als om projectielen af te schieten, misbruik van ziekenhuizen om diezelfde redenen, soldaten in burgerkleding te laten vechten, standrechtelijke executies van Fatahleden. Daar hoor je Ban niet over.

Israel is die onderzoekterreur duidelijk zat, zeker na het fiasco met de Goldstone-commissie van de VN. Ook toen was de ervaring dat de VN-mensenrechtenraad bestond uit bevooroordeelde mensen en dat de aanvankelijk als onbevooroordeelde voorzitter Goldstone achteraf moest vaststellen dat hij geen ruimte van Hamas had gekregen echt onderzoek te doen en valse informatie had gekregen. Om die redenen, belachelijk veel verschillende onderzoeken nog voordat Israelisch onderzoek afgerond is, het vrijelijk roeptoeteren van Amnesty en Human Rights Watch, het eigen onderzoek van Ban en de slechte ervaring uit het verleden met bevooroordeelde onderzoekers, heeft Israel besloten niet mee te werken aan het onderzoek van Schabas. Net als bij de vorige Gaza-oorlog zullen na verloop van tijd feiten anders blijken dan aangeleverd door al die buitenlandse onderzoeken. De onderzoekster van nota bene Amnesty International  Donatella Rovera toonde aan dat onderzoek in Gaza moeilijk is door beperkingen door Hamas, angst van ondervraagden voor wraak van Hamas en door onmogelijkheid in een oorlogssituatie met  zekerheid te zeggen wie er iets afvuurt en waar vandaan het vuur/projectiel komt!

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4591481,00.html  Israel denies entry to members of UN inquiry into alleged war crimes in Gaza

Jerusalem refuses to cooperate with members of the Schabas Commission, appointed to investigate conduct of Israel, Hamas during Operation Protective Edge.

 

MS

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten