vrijdag 21 november 2014

Niet alleen Qatar blijkt een kwalijke rol te spelen in de jongste terreur, maar ook Turkije

Ook bij de terreur in Jeruzalem zijn Turkije en Qatar betrokken

 

Turkije en Qatar blijven op de achtergrond in onze media als het om de terreur tegen Israel gaat. De banden van Hamas met Qatar zijn hier nauwelijks bekend, of worden in ieder geval nooit benoemd. Turkije wordt helemaal de hand boven het hoofd gehouden door het westen. Daar zijn een aantal redenen voor, waaronder het lidmaatschap van de NAVO. Toch kan het Westen niet blijven wegkijken van de zeer donkere kant van Turkije. Men heeft al moeite met de rol van Turkije in de strijd tegen IS. Turkije stelt wel tanks op in zijn grensgebied met IS, maar doet verder niets. Laat dorpen afslachten door IS zonder in te grijpen. Sterker nog: Turkije belet Turkse Koerden te gaan vechten om de broeders aan de overkant van de grens te hulp te komen. Ook Amerikaanse vliegtuigen mochten geen gebruik maken van Turkse luchtmachtbases. Verder werd IS financieel gesteund door Turkije, want Turkije heeft zijn eigen prioriteiten: De vijand is Assad en de Koerdische bevolking die een vrij Koerdistan nastreven. Met Egypte loopt het ook allang niet meer lekker nadat de bevriende Moslim Broederschap daar het onderspit delfde en er nu een Turkije onvriendelijk gezinde regering zit.

Inmiddels zijn er bronnen die bekend hebben gemaakt dat Turkije Hamas steunt in de terreur tegen Israel. De man die de  terreur door Hamas vanuit Turkije coordineert is Saleh al-Arouri, Hamas's meest senior operative in Turkije.  Al in 2010 stichtte hij het hoofdkantoor van de Al-Qassam-brigade, de militaire vleugel van Hamas, op in Turkije. Gedurende deze zomer werd de rol van Turkije pas duidelijk via bronnen  en Walla! News. De hulp aan Hamas betrof onder andere de inbreng bij de (mislukte) coup deze zomer tegen Abbas. Maar meer aanslagen werden verijdeld door de Israel Security Agency (ISA of Shin Bet) .  Betrokken bij deze Hamas-groep waren diverse Hamasleden die in het verleden al in Israelische gevangenissen hadden gezeten ivm terreur! Deze Al Atouri blijkt ook de aanstichter van de ontvoering en moord op de drie Israelische tieners in juni dit jaar. En ook bij de mislukte moordaanslag op minister Lieberman was deze terreurcel betrokken.

Naast Qatar, waar Hamas “hoofdman” Meshaal woont, blijkt Turkije dus een geduchte partij in de terreur te spelen. Over Qatar een andere keer meer. Wie nu meer wil lezen kan op eerdere afleveringen op dit blog de nodige informatie al lezen.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187720#.VG8JR150z4Y

Minister Koenders heb ik hierover nog niet gehoord. De betrokkenheid van Turkije moet waarschijnlijk op de achtergrond blijven. Maar als hij de wraakactie van Israel op de moordpartij deze week in de synagoge in Jeruzalem veroordeelt, mag je toch minstens verwachten dat hij de aanstichters van die moordpartij op de achtergrond ook veroordeelt.

 

MS

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten