dinsdag 25 november 2014

Over Israel wordt stelselmatig verkeerd bericht.

Al heel lang manipuleert de pers de berichtgeving over Israel
 
Ynetnews publiceert vandaag een artikel over stelselmatige misinformatie over Israel.
George Shultz, de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken van Amerika, toonde tijdens een bijeenkomst met Yitzhak Shamir een foto waarop een  Palestijnse baby te zien was van wie de armen geamputeerd leken. Shultz noemde de baby “het symbool van de oorlog”. En dit symbool werkte, zoals verwacht, in de buitenwereld als stem tegen Israel. Echter die baby was licht gewond geraakt door een granaat die door de PLO was afgevuurd. Maar dat komt meestal of niet of pas veel later uit, als het kwaad al geschied is.  Natuurlijk is de zaak van Mohamed al Dura ook zo`n valse ophitsing tegen Israel. Er was een foto waarop het leek of deze Mohamed op de schoot van zijn vader werd neergeschoten door het Israelische leger. Het bleek dat de filmbeelden ernstig gemanipuleerd waren en er werden zelfs rechtszaken over gevoerd. Toch blijft dat beeld nog steeds opduiken en kweekt het veel haat tegen Israel.  En wie herinnert zich niet onderstaande foto uit de New York Times. Een Israelische militair die een bloedende Palestijn zo genaamd op de Tempelberg laat knielen en mishandelt. In werkelijkheid werd op 30 september 2000 een Amerikaanse student in de buurt van Mea Shariem verdedigd door deze politieman tegen een opdringende Palestijnse meute, die hem was aangevallen. Zo zijn er meer voorbeelden dat foto`s meteen aan Israelische intimidatie worden toegeschreven zonder dat degene die de foto aanlevert of plaatst precies weet wat die foto uitdrukt.
 
 
In deze reeks van automatisch kiezen voor de zogenaamde underdog past ook de recente miskleun van CNN die als titel over de moordaanslag in Jeruzalem deze maand in de synagoge van Har Nof schreef: ”Deadly attack on Jerusalem mosque". Maar niet alleen CNN ging de fout in, ook London's Daily Telegraph schreef: "Israeli police fired on Palestinians in a synagogue"; Ja, uiteindelijk gebeurde dit wel, maar de terroristische aanleiding met vier doden tot gevolg werd hier even uit de aankondiging weggelaten. El Pais maakte er ook een mooie kop van: zes doden in Jeruzalem, waarbij de terroristen bij de slachtoffers van de terreur keurig werden opgeteld.
Wat wij zien is, dat dit soort “fouten” alleen ten nadele van Israel worden gemaakt. Nooit de andere kant op. Samen met de vooringenomen standpunten en het ontbreken van een Israelisch narratief in verslaggeving zorgt dat voor een verziekt klimaat van Israel-verslaggeving. Als je echt wilt weten wat er gebeurt moet je meer kranten en zeker Israelische kranten raadplegen. Anders valt er niet aan te ontkomen dat je denkt dat de media objectief nieuws brengen, waar het gemanipuleerd nieuws betreft.
 
MS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten