zondag 30 november 2014

plannen van Abbas

Abbas twijfelt aan eigen tijdlijn voor gang naar VN

 

Abbas heeft een uitgewerkt plan van aanpak voor erkenning van de Palestijnse staat.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188039#.VHr9Ll50z4Y

Tijdens de bijeenkomst van de Arabische liga in Egypte zaterdag 29/11 heeft hij dit plan uiteengezet. Dat plan houdt in het uitroepen van de Palestijnse staat in Judea en Samaria volgens de wapenstilstandslijnen van 1949. Hierbij zou heel Oost-Jeruzalem tot Palestina horen inclusief de Oude Stad met alle Joodse plaatsen. Jeruzalem moet de hoofdstad van Palestina worden. Met dit plan zal Abbas de VN-veiligheidsraad benaderen, zal hij van alle VN-organisaties lid willen worden en ook van het ICC ( International Criminal Court) en Israel aanklagen vanwege oorlogsmisdaden. Intussen is er vanuit Israel al een aanklacht tegen Abbas ingediend bij het ICC.. Het Israelische Shurat Hadien heeft Abbas aangeklaagd voor misdaden begaan door Hamas. Dit was mogelijk geworden nadat de eenheidsregering van Fatah en Hamas tot stand was gekomen. Maar dat lijkt Abbas niet te deren. Zijn plannen gaan verder.  Hij wil in Geneve officieel de Palestijnse staat uitroepen.  Daarnaast wil hij in de Veiligheidsraad een resolutie indienen waarin Israel gesommeerd wordt uiterlijk november 2016 zich te hebben teruggetrokken binnen de bestandslijn van 1949, en wel zonder verdere onderhandelingen. Dat hij daarmee de Oslo-accoorden schendt schijnt de nationale gemeenschap niet te deren. Dat daarmee een presedent wordt geschapen om verdragen aan je laars te lappen die je niet meer uitkomen heeft kennelijk niemand nog bedacht. Verdragen zijn kennelijk niet meer bindend als een van de partijen er genoeg van heeft. Wat zou dat internationaal betekenen? Denk aan verdragen die er aan komen met Iran! Iran zal de eerste zijn om landen aan dit presedent te herinneren. Maar Abbas wil nog veel meer. Israel moet gevangen terroristen zonder meer vrijlaten. Settlements moeten onmiddellijk ontmanteld worden en de IDF moet zich daar onmiddellijk uit terugtrekken. En na dit alles? Ja dan wil Abbas onderhandelen. Maar waarover dan? Je moet vrezen dat zijn werkelijke plan wel eens verder zou kunnen gaan dan de grenzen van 1949.

Nu staat Amerika miet te trappelen om aan de eisen van Abbas tegemoet te komen. Dit tot grote ergernis van Abbas die in Europa wel degelijk steun vindt voor zijn eisen.

Maar Abbas ziet wel  dat er intern problemen zijn die hem dwarsbomen. Zo verklaart hij nu dat Hamas de enige verantwoordelijke is in Gaza en niet de eenheidsregering. Zou het ICC hem dan toch dwarszitten?

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Abbas-Only-Hamas-is-responsible-for-the-Gaza-Strip-383211

Hij zegt nu dat de Palestijnse Autoriteit niet in Gaza bestaat. Dat wordt toch moeilijk straks. Wil hij enkel Judea en Samaria hebben en lekker van Gaza af zijn? Hij moet natuurlijk wel een zondebok voor dit niet zo sterke plan hebben en dat is: Hamas en Israel spannen samen tegen Abbas en onderhandelen hier zelfs over in het geheim. Nu moet je wel heel erg dom zijn om dit als reele klacht te erkennen. Maar op dat punt heeft Abbas meestal de wind wel mee. Zeker Europa eet uit zijn hand. Dus wie weet lezen wij dat opeens in onze krant als feit. Voor alle zekerheid heeft Abbas nu aangekondigd zijn gang naar de VN-veiligheidsraad even uit te stellen.

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten