vrijdag 28 november 2014

Turkije blijkt gevoelig als NAVO-lid

Turkije mag alles, andere landen wordt de maat gemeten

 

Turkije blaast al een tijd lang hoog van de toren. Niet alleen neemt het Nederland de maat en bemoeit het zich met interne Nederlandse politiek, maar als het Israel betreft gaat men vele stappen verder.

Zo speelde Turkije een niet frisse rol bij de acties van de Mavi Marmara die op 31 mei 2010 in internationale wateren door Israel werd aangevallen omdat de vloot  de zeeblokkade  van Gaza negeerde en bij entering door de Israelische IDF de soldaten aanviel met knuppels en ijzeren staven. Bij de gevechten kwamen enkele opvarenden van de vloot om het leven. Deze vloot werd echter  gesponsord door de Turks-islamitische organisatie IHH.  Deze IHH geldt bij de inlichtingendiensten als een islamistische organisatie met banden met  Hamas, Al Qaida en de Taliban.  De Britse krant The Daily Telegraph beschreef de IHH als een radicale islamistische groepering vermomd als humanitaire organisatie[1]. In 1997 werden door de Turkse autoriteiten bij een inval bij de IHH wapens, explosieven en handleidingen voor het maken van bommen aangetroffen. Volgens de autoriteiten waren de aangehouden leden gerekruteerd om ingezet te worden bij de oorlogen in Afghanistan, Bosnië en Tsjetsjenië. De Franse inlichtingendienst concludeerde dat halverwege de jaren negentig verbindingen bestonden met Al Qaida en gaf aan dat de voorzitter van de organisatie rekruteerde voor de Jihad.[2] De Duitse tak van de IHH werd in 2010 verboden.[3]    http://nl.wikipedia.org/wiki/IH.  Kortom een organisatie met vele terreurbanden. Turkije noemt IHH gewoon een NGO en heeft totaal geen problemen met de terreurachtergrond. Dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat Turkije al deze organisaties ondersteunt. Daarnaast zal premier Erdogan geen enkele gelegenheid onbenut laten Israel in de meest extreme bewoordingen aan te vallen en de oorzaak van alle problemen in de wereld te noemen. Dit alles kan Turkije kennelijk doen zonder dat de NAVO, waarvan Turkije lid is, daartegen protest aantekent. Maar nu lijkt Turkije toch in te zien dat bepaalde zaken misschien zelfs voor de NAVO niet meer kunnen.

Wat is het geval? Inmiddels zijn er bronnen die bekend hebben gemaakt dat Turkije Hamas steunt in de terreur tegen Israel. De man die de  terreur door Hamas vanuit Turkije coordineert is Saleh al-Arouri, Hamas's meest senior operative in Turkije.  Al in 2010 stichtte hij het hoofdkantoor van de Al-Qassam-brigade, de militaire vleugel van Hamas, op in Turkije. Gedurende deze zomer werd de rol van Turkije pas duidelijk via bronnen  en Walla! News. De hulp aan Hamas betrof onder andere de inbreng bij de (mislukte) coup deze zomer tegen Abbas. Maar meer aanslagen werden verijdeld door de Israel Security Agency (ISA of Shin Bet) .  Betrokken bij deze Hamas-groep waren diverse Hamasleden die in het verleden al in Israelische gevangenissen hadden gezeten ivm terreur! Deze Al Atouri blijkt ook de aanstichter van de ontvoering en moord op de drie Israelische tieners in juni dit jaar. En ook bij de mislukte moordaanslag op minister Lieberman was deze terreurcel betrokken.

http://israel-in-de-media.blogspot.nl/2014/11/niet-alleen-qatar-blijkt-een-kwalijke.html  Israel heeft nu bij de NAVO aan de bel getrokken. En Turkije reageert furieus.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4597286,00.html

Turkse diplomaten noemen de aantijgingen leugens  en bewijs van kwaadwilligheid. Sterker nog: er zouden kringen in Israel bezig zijn de gemoederen op te jutten om herstel van vertrouwen tussen Israel en Turkije tegen te gaan. Kortom: Erdogan mag alles zeggen, dat is niet schadelijk voor de onderlinge verhoudingen, maar oh wee als Israel zaken aan de orde stelt die Turkije liever niet met de NAVO deelt. Turkije speelt een rol waar de NAVO eens goed naar zou moeten kijken, ook met betrekking tot IS, dat het ook financiert.

 

MS

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten