woensdag 19 november 2014

Wat gebeurt er intussen in Gaza?

Schoten gehoord in Gaza

De terreuraanslagen op Israel van de afgelopen dagen hebben de aandacht even van Gaza afgewend. In de NRC van dinsdag 18/11 stond een verhaal van de Nederlandse hulpverleenster in Gaza Lydia de Leeuw die op 21/10 via Egypte Gaza binnen ging. Israel had ze omzeild omdat hulpverleners van Palestijnse Mensenrechtenorganisaties de toegang vanuit Israel tot Gaza bemoeilijkt wordt. Nu is de regel: je kunt Gaza alleen weer verlaten via de weg waarlangs je gekomen bent. Deze Lydia nam dus bewust een risico. En ja, op 24/10 vond een grote terreurdaad vanuit Gaza in Egypte plaats, er werden 33 Egyptische agenten gedood door Hamas of handlangers  Daarop sloot Egypte de grens, creeerde een bufferzone van 500 meter om de tunnels vanuit Gaza onder de grens door daarin uit te laten lopen. Huizen werden in de 500-meterzone gesloopt, mensen verplaatst. De grensovergang bestond niet meer. Lydia zat vast. Nu klaagt ze dat Israel moeilijk deed en haar niet onmiddellijk weer door wilde laten Gaza uit en Israel in. Ze werd wel 2 uur ondervraagd nadat Israel besloten had haar door te laten! Je zou denken dat een volwassen vrouw de consequenties van haar daden overziet, maar deze Lydia dus niet. Ze vindt het vreemd dat Israel regels naleeft. Dat zal ze niet gewend zijn in Gaza. Intussen heeft Egypte die 500-meter bufferzone uitgebreid tot een kilometer omdat er nog 12 openingen van tunnels werden gevonden die verder Egypte ingingen. http://www.haaretz.com/news/middle-east/1.627017  Er zijn tunnels van 800-1000 meter gevonden. Gelijk met het oprekken van de bufferzone zijn er ook weer huizen vernield en mensen verplaatst. De Egyptische regering claimt dat het om veiligheidsmaatregelen gaat, maar burgers en mensenrechtenorganisaties protesteren heftig, dat mensen tegen hun wil zo maar verplaatst worden en hun huizen vernield. In onze pers heeft men daar geen moeite mee. Het wordt niet eens vermeld. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187642#.VGyIYl50z4Y
Egyptenaren zijn geen Israeliers en dus mogen ze beslissingen nemen die hun veiligheid vereisen. Kraait geen haan naar. Gaza is dan geen nieuws. En dat er economische consequenties voor mensen in Gaza  aanzitten wordt op dit moment even internationaal vergeten. Waarschijnlijk worden die consequenties straks Israel verweten vanwege de blokkade.
Egypt explodes Gaza homes in Rafah
Maar er is ook ander nieuws uit Gaza http://www.jpost.com/Breaking-News/Egyptian-army-clashes-kill-10-Gaza-civilians-in-Sinai-382239. Na de terreurdaad op 24/10 vanuit Gaza vonden er schermutselingen plaats tussen islamitische militanten en het Egyptische leger. Daarbij werden zeker 10 mensen in Gaza gedood  doordat mortiervuur hen in hun huis bereikte. Onder hen drie vrouwen en drie kinderen. En gek: weer niets in onze media. Maar er werden meer schoten in Gaza gehoord , nu bij de Erezgrensovergang  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4593743,00.html  Er vielen daarbij, voor zover bekend, geen doden. http://www.jpost.com/Breaking-News/IDF-soldiers-hear-gunfire-from-northern-Gaza-likely-an-internal-incident-382240. Men gaat ervan uit dat het hier om intern geweld binnen Gaza gaat. Dat is niet verwonderlijk want Fatah en Hamas verkeren al weer een tijdje in staat van oorlog.

MS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten