vrijdag 19 december 2014

Abbas biedt vrede aan, partner Hamas gaat van Europese terroristenlijst af

Hoe misleidend kunnen koppen boven artikelen zijn?

 

Als je bovenstaande titel ziet word je natuurlijk op het verkeerde been gezet. Abbas biedt vrede aan; Hij wil twee onafhankelijke staten naast elkaar. Die moeten elkaar erkennen. Prachtig, zo op het eerste gezicht. Nog mooier is het dat Hamas gewoon mee kan doen, want het is van de Europese terroristenlijst af.

Maar, hoe zit een en ander werkelijk in elkaar? Laten we eerst eens naar Abbas kijken http://www.nu.nl/buitenland/3956287/palestijnen-willen-binnen-jaar-vrede-met-israel.html  Abbas wil binnen een jaar vrede met Israel. Normaal gesproken wordt vrede door staten onderling gesloten. Niet hier, want Abbas wil gewoon door de VN al zijn wensen ingewilgd zien ZONDER onderhandelingen met Israel. Een vorige resolutie was nog brutaler. Toen wilde hij zijn wensen ingewilligd hebben zonder over vrede te reppen. Nu is hij slimmer en misbruikt het woord vrede. Een vrede, die opgelegd moet worden aan Israel zonder naar wensen van Israel te luisteren. Ook de Oslo-Accoorden, waarin beide partijen beloofden geen eenzijdige stappen te zullen ondernemen, worden hierbij met voeten getreden. Een goed presedent voor een volgende afspraak. Hoe zeker kun je zijn dat die afspraak ook afspraak blijft als je een vorige afspraak gewoon buiten werking zet? Erg betrouwbaar komt dat niet over. Dat Amerika deze “opgepoetste” motie van Abbas doorziet is al uitgelekt. Amerika zal de motie met een veto belonen. Abbas heeft bij de vorige motie Amerika al beschuldigd van het dwarsbomen van zijn Palestijnse staat. http://www.haaretz.com/news/middle-east/.premium-1.629210 . En waarschijnlijk zal Abbas de schuld weer bij een ander zoeken als hem iets niet lukt. Dat is altijd goed voor de publiciteit.

Hoe waarschijnlijk is het dat een onafhankelijke Palestijnse staat nu echt mogelijk is. Abbas zit nog steeds in een eenheidsregering met Hamas. Dat is ook noodzakelijk, want anders wordt maar een deel van Palestina erkend en heb je nog de aparte staat van Hamas in Gaza. Intussen gaat Hamas zijn eigen weg tegen Abbas` zin in. Tijdens de laatste Gaza-oorlog, die begon door ontvoering van en moord op drie Israelische tieners door Hamas (Abbas wist van niets en Hamas bleef lang volhouden hier niets mee te maken te hebben!), organiseerde Hamas een staatsgreep tegen Abbas. Iets wat mislukte. Hamas luisterde nooit naar Abbas als het om wapenstilstand tijdens die oorlog ging en weigerde Abbas` toezicht op de herbouw van Gaza na het laatste bestand tussen Gaza en Israel. En intussen bewijst Hamas iedere dag meer een terroristische organisatie te zijn ondanks die domme Europese regel, dat Hamas van de terroristenlijst af moet, die bureaucratisch is en zonder een greintje realiteitszin. Zo bouwt Hamas vlijtig door aan de terreurtunnels onder de grens met Israel door. Dat doet Hamas met materiaal uit Israel, dat bestemd is voor de herbouw van Gaza. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4605504,00.html  De materialen komen ook illegaal via de Rafa-grensovergang met Egypte, waar ook tunnels onderdoor lopen en via de zee. Zo bereidt Hamas zich voor op een volgend treffen met Israel. Om zeker te zijn van irritatie van Israel heeft Hamas inmiddels ook al weer drie keer raketten op Israel afgevuurd. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4605554,00.html

Deze oorlogsmisdaad ziet Europa over het hoofd, want het staat alleen maar in de krant en op internet en Europa wil echt bewijs!  Hoe dwaas kan een uitspraak van een juridisch hof zijn?! Ook heeft Hamas een boel wapentuig onlangs open en bloot geshowd tijdens een feestdag. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188813#.VJNBHl50z4Y

Hamas heeft duidelijk de weg naar een nieuwe confrontatie met Israel ingeslagen:  Sources in Gaza say Hamas has started to prepare for next conflict with Israel, group said shifting war strategy in wake of Iron Dome, from long-range missiles to short-ranged mortars, coupled with multiple terror cell attacks.

Dat alles maakt een (opgedrongen) vrede met Abbas en zijn  coalitiegenoot Hamas voor Israel onwenselijk. En Israel heeft dat goed begrepen. Gelukkig doorziet Amerika de zet van Abbas, maar Europa loopt met roze dromen over vrede omdat Abbas dat zegt en als Abbas iets zegt, is het voor Europa waar.

 

MS

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten