dinsdag 23 december 2014

christenen uit Gaza mogen naar Bethlehem

Israel het enige land in de regio waar christenen niet vervolgd worden om hun geloof.

 

 

De berichtgeving uit het Midden Oosten wordt volledig bepaald door de strijd met IS. Daarnaast worden er af en toe vluchtelingen-aantallen genoemd. Die zijn huiveringwekkend hoog. Maar dat betreft de mensen die het er levend af hebben gebracht, hoewel vaak wel gewond. In Syrie zijn al zeker naast de 200.000(!) gedode mensen zeker 1 miljoen mensen gewond geraakt. http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2014/12/Miljoen-gewonden-door-burgeroorlog-Syrie-1669780W/?masterpageid=158492  Velen hebben ledematen verloren en/of kunnen niet behandeld worden omdat er geen faciliteiten en medicijnen zijn. Aleppo zat maanden in volledige blokkade, maar Assad heeft beloofd nu medicijnen door te laten. Niet alleen IS maakt slachtoffers. Assad bombardeert nog steeds zijn eigen bevolking. Het Syrische leger bombardeerde gisteren scholen in Bagdad. http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/syrisch_leger_gooit_bommen_op_scholen_1_879462 . Je zou bijna vergeten dat het onmenselijke regime van Assad de aanleiding voor de burgeroorlog in Syrie was. Naast alle ellende voor alle inwoners van Syrie ondervinden de christelijke inwoners nog extra moeilijkheden Het gaat volgens aartsbisschop Polycarpus speciaal om een groep van 600 Syrische vluchtelingen die verblijven in kerken en kloosters in Libanon, Turkije en Jordanië. Zij zijn gevlucht voor het geweld in Syrië, maar mijden vanwege hun christelijke identiteit de opvangkampen De Chaldeeuwse patriarch Louis Sako roept Iraakse christenen op om voorafgaand aan Kerst te vasten. De kerkleider wil dat christenen zo hun verbondenheid tonen met hun geloofsgenoten die op de vlucht zijn voor Islamitische Staat (IS).

De situatie voor christenen in de Gazastrook wordt steeds bedreigender, stelt een studie van de Konrad Adenauer Stiftung uit Berlijn. Steeds meer radicale islamisten komen vanuit de Sinaï naar Gaza toe. http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/situatie_voor_christenen_in_gaza_zorgelijk_1_879406 ‘. Aan de vooravond van de Zesdaagse Oorlog, in 1967, woonden er in Gaza nog rond de 10.000 christenen, nu zijn dat er iets meer dan 1300: 0,07 procent van de 1,8 miljoen inwoners. „Als de emigratie van christenen uit Gaza aanhoudt, zal de 1700 jaar oude christelijke gemeenschap in Gaza spoedig geschiedenis zijn”, waarschuwen de opstellers van het rapport.

Israel heeft de christenen uit Gaza ook dit jaar toestemming gegeven voor kerstmis naar Bethlehem te reizen. In het verleden betekende dat niet altijd dat de christenen dit ook werkelijk konden doen. Ook Hamas moet de reis goedkeuren en die gaf veelal of geen of een beperkt aantal doorreis-documenten af. Hoe dat dit jaar zal gaan is nog niet bekend. Aan Israel zal het niet liggen. Israel zorgt voor veel faciliteiten om de kerstviering voor de belangstellenden optimaal te maken. Zo zorgt Israel voor een speciale (gratis) shuttle bus voor touristen die vanuit Jeruzalem naar Betlehem reizen en visa versa. In Bethlehem wonen nog maar 40 christelijke families , 22% van de oorspronkelijke 82% christenen.  Door allerlei plagerijen en bedreigingen zijn veel christenen weggegaan uit Bethlehem. De Palestijnen geven graag Israel de schuld van het wegtrekken van de christenen uit Bethlehem, maar waarom zou alleen de christelijke bevolking wegtrekken en de moslimbevolking juist toenemen als je bedenkt dat de christenen en de moslims evenveel te maken hebben met Israel. En de rest van de wereld praat natuurlijk de Palestijnen na, want die hebben altijd gelijk. Ook al zou het gebruik van je gezonde verstand duidelijk op iets anders uitkomen. Daarbij komt ook nog dat het aantal christenen in Israel eerder toeneemt dan afneemt. Christenen in Israel hebben alle burgerrechten, kunnen stemmen, gekozen worden en alle beroepen staan voor hen open.

MS

 

           

 

 

 

 

 

"A tourist gets into a bus, goes to the Church of the Nativity, and then disappears," Bethlehem mayor Vera Baboun told a group of visiting foreign journalists. She said 40 families had left Bethlehem in the last few months alone, and the city which in 1948 was 82% Christian, is now only 22% Christian.

Israeli officials say they try to make it as easy as possible for tourists to travel from Bethlehem to Jerusalem, especially around Christmas. The Jerusalem municipality provides free shuttle buses for tourists who want to visit Bethlehem, and thousands will attend the traditional Christmas celebrations this week.

http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2014/12/Miljoen-gewonden-door-burgeroorlog-Syrie-1669780W/?masterpageid=158492

 

 

BEIROET (ANP) - In Syrië zijn al zeker 1 miljoen mensen gewond geraakt sinds het uitbreken van de burgeroorlog. In het land woedt al ruim drie jaar een bloedige strijd tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Velen hebben ledematen verloren en kunnen niet worden behandeld, omdat de medische voorzieningen in het land zo goed al plat liggen. Ziekenhuizen zijn gesloten en medicijnen zijn niet altijd overal beschikbaar, zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag.

Ook hebben ziektes als buiktyfus en hepatitis vrij spel. Veel mensen zijn ziek doordat het water is vervuild. Bovendien zijn veel Syriërs niet ingeënt. Waar voor de oorlog nog 90 procent van de inwoners was gevaccineerd, ligt dat aantal nu nog maar op 52 procent.

De oorlog brak in maart 2011 uit nadat Syriërs hadden geprotesteerd tegen president Assad. Het conflict heeft tot nu toe aan meer dan 200.000 mensen het leven gekost.

http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/syrisch_leger_gooit_bommen_op_scholen_1_879462

Syrisch leger gooit bommen op scholen

23-12-2014 15:06 | ANP

Beeld AFP

Zeker tien kinderen zijn dinsdag ongekomen, toen Syrische straaljagers bommen op hun scholen in Damascus en Safohan gooiden. Dat meldde nieuwszender al-Jazeera dinsdag.

De vliegtuigen van het leger gooiden zogenoemde barrel bombs, vaten vol met explosieven, op de scholen. De meeste doden zouden volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten jonger dan 10 jaar zijn. Ook twee volwassenen kwamen om.

Maandag kwamen ook al vier schoolkinderen om, toen de luchtmacht van Syrië een bom op een schoolbus gooide.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten