woensdag 31 december 2014

De situatie tussen Israel, Egypte, Qatar en Turkije

Gaza afhankelijk van de waan van de dag in de Arabische wereld.

 

Hamas is een zusterorganisatie van de Egyptische Moslimbroederschap. Deze band speelt een centrale rol tussen Egypte en Gaza. Ook Qatar en Turkije zijn verbonden of hebben sympathie voor de Moslimbroederschap en zo worden onderlinge verhoudingen bepaald. Nadat Morsi en met hem de Moslimbroederschap in Egypte onderuit werden gehaald is de verhouding van Egypte tot Gaza uiterst bekoeld. Zo besloot Egypte de grensovergang met Gaza hermetisch dicht te gooien. Begin deze maand was de grens drie dagen open, en in totaal was de grens 22 dagen open sinds de Gaza-oorlog.  De grens was alleen open om Gazanen weer Gaza in te laten, die buiten Gaza studeren en Gazanen naar buiten te laten, die toestemming hebben buiten Gaza te verblijven Zo`n 6400 mensen zijn de grens over gegaan. Egypte besloot het roversnest in Gaza, dat aanvallen uitvoerde in de Sinai en Egyptische soldaten doodde uit te roken. Daartoe moesten ook de tunnels, die van Gaza naar Egypte lopen, onklaar worden gemaakt. Want via die tunnels werd van alles gesmokkeld en vervoerd tot militaire voertuigen en raketten aan toe. Inmiddels zijn 1600 tunnels onklaar gemaakt. Zo heeft Egypte de veiligheidszone tot Gaza al twee keer uitgebreid waartoe 1800 huizen werden verwoest en burgers verplaatst. Nu overweegt Egypte voor een derde keer die zone te vergroten en te verdubbelen   http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4609733,00.html Egypt to begin expanding Gaza buffer zone next week In bid to crackdown on Sinai terror groups, Egypt begins work on doubling width of buffer zone with Gaza Strip.

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4609733,00.html . Opmerkelijk is dat Abbas deze actie van Egypte ondersteunt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188567#.VIy0wV50z4Y

Abbas Expresses Support for Egypt's Crackdown on Gaza Tunnels Abbas zegt achter de reden van deze maatregelen te staan om terreur vanuit Gaza te verhinderen.

Qatar heeft de hele zomer samen met Turkije geprobeerd een vinger te krijgen in de onderhandelingen tussen Hamas en Israel over wapenstilstanden in de Gaza-oorlog en Egypte buiten spel te zetten. De verhoudingen tussen deze landen zijn ook afhankelijk van de rol van de Moslimbroederschap en Qatar en ook Turkije hebben sterke banden met de Broederschap en dus ook met Gaza. Die vinger ertussen krijgen van Qatar lukte niet zo erg en Egypte bleef bemiddelen.

Intussen loopt als een rode draad in het Midden Oosten de onderlinge en gezamenlijke relaties tot de Islamitische Staat naast de slechte verhoudingen van Soenieten en Shiieten. De Soenietische landen hebben het daar moeilijk mee omdat IS soenietisch is. Alleen het soenitische Saoedi-Arabie is duidelijk tegen IS, maar Turkije en Qatar spelen daar een dubieuze dubbelrol. Het lijkt er op dat Qatar en Turkije nu even meer richting anti-IS bewegen. De gevolgen zie je in een poging tot verzoening tussen Egypte en Qatar. En het gevolg daarvan is weer dat Qatar Hamas de wacht heeft aangezegd en geen geld of andere middelen meer in Gaza wil investeren. Hamas roept hard dat het niet waar is  http://www.jpost.com/Breaking-News/Qatar-hasnt-cut-off-our-financial-aid-says-Hamas-386005.

Intussen loopt de eenheidsregering van Fatah en Hamas ook niet gladjes en beklaagt Haniye zich over de houding van Fatah ten aanzien van Hamas en Gaza. Haniye ziet het einde van de eenheid al aankomen. Hij was tegen de move van Abbas in de VN en vannacht is de oproep tot de VN van Abbas niet gehonoreerd en zijn dus beide leiders gefrustreerd.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/188712#.VJAZEF50z4Y Hamas's Mashaal Says Reconciliation is 'Not Satisfying'

De rol van Turkije blijft een dubieuze van begin tot eind. Turkije heeft een nieuw hoofdkwartier van Hamas binnen zijn grenzen, maar dat wil Erdogan niet weten. Toch ondersteunt hij openlijk Hamas http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/187720#.VG8JR150z4Y Large-Scale Hamas Terror Cell Busted  Turkey, Qatar reportedly involved in supporting cell to carry out terror in Jerusalem; several attacks already prevented.

Bovendien stookt Erdogan het religieus geaarde conflict rond de tempelberg ook nog lekker op, windt hij zich op over gasleveranties en gasboringen van Israel. Daarnaast is de verhouding tot Qatar en Egypte wisselend, worstelt Turkije met de Koerden die onafhankelijkheid willen en glijdt het land zachtjes af naar een dictatuur door de pers te muilkorven, journalisten op te sluiten en kritiek met geweld te beantwoorden en zo nu en dan internet af te sluiten. Zo heeft Erdogan duidelijk gemaakt dat Europa geen kritiek mag uiten op Turkije en hij, Erdogan, alle rechten heeft zich te bemoeien met Turken in Europa en regeringen te kritiseren in verband met vermeend racisme ten opzichte van hun onderdanen van Turkse afkomst.. Op Turkije kan echt niemand meer rekenen behalve misschien Hamas.

 

MS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten