maandag 8 december 2014

klopt de exodus van de bijbel?

Wordt een  gebeurtenis in de bijbel beschreven, de uittocht uit Egypte , nu historisch bewezen.

 

Het Egyptische Ministerie van Antiquiteiten in Suez heeft bekend gemaakt, dat archeologen op de zeebodem anderhalve kilometer van de moderne plaats Ras Gharib restanten hebben gevonden van een groot Egyptisch leger dat in de 14de  eeuw BC daar ten onder is gegaan.

Zij vonden zeker 400 verschillende skeletten,honderden wapens en delen van wapens,twee strijdwagens. Professor Abdel Muhammad Gader van de archeologische faculteit van Cairo en zijn medewerkers   vermoeden dat er nog wel 5000 skeletten meer liggen in het gebied. Een van de strijdwagens was zodanig versierd dat men vermoedt dat hij een hoog geplaatst iemand toebehoorde. De omstandigheden waarin de skeletten en de rest zijn gevonden doen vermoeden dat de soldaten op een droge ondergrond stonden voordat het water ze overspoelde. Er zijn namelijk geen sporen van schepen of andere vaartuigen gevonden op die plek! Doordat er veel modder en rotsblokken om de restanten lagen wijst een en ander op een golf van modder en stenen die over het leger heen kwam.

http://worldnewsdailyreport.com/red-sea-archaeologists-discover-remains-of-egyptian-army-from-the-biblical-exodus/

Het verhaal in Exodus, over de uittocht van de Joden uit Egypte, beschrijft hoe de Joden door het Egyptische leger werden nagezeten om ze ontsnappen te beletten. Ze werden door de zee tegengehouden, maar liepen de golven in om aan het leger te ontkomen. Het verhaal gaat verder dat de zee zich splitste en de Joden ongedeerd liet passeren, maar dat de zee zich rond het achtervolgende leger weer sloot en dat het leger met man en paard en wagens verdronk.

Deze vondst bij Ras Gharib mag men dus opmerkelijk vinden. In ieder geval heeft professor Gader besloten verder onderzoek te doen. Misschien blijkt het sprookje van de uittocht en de splijtende zee helemaal geen sprookje te zijn. Er zijn eigenlijk geen duidelijke Egyptische bronnen die over de slavernij van de Joden in Egypte gaan, maar misschien is hiermee de aanzet gegeven daar verder naar te zoeken.

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten