zondag 28 december 2014

NRC en Israel

Jaaroverzicht 2014 in NRC in foto`s.

 

Zaterdag 27/12 verscheen het foto jaaroverzicht van NRC. Er staan 52 foto`s in. Elk met een bijschrift. Er is een foto van de protesten in Hongkong(1), ebola (3), sportevenementen (6) waarin verschillende aspecten belicht zijn zoals een biertje met Poetin en de dood van een cricketspeler. Verder allerlei variabel nieuws, zoals de ramp met de MH17 (3). Natuurlijk ook over de oorlogsgebieden en oorlogen zelf zijn er foto`s.

Syrie Raqqa(1), Oekraine (2), een verbogen genocide in Birma(1), Irak (1). Verder lijkt de wereld rustig voor NRC op Israel na. Over de oorlog met Gaza staan er de meeste foto`s van alle oorlogssituaties in, namelijk 3. En over zowel aantal als bijschrift valt nog wel wat op te merken. Het aantal doet vermoeden dat dit de ernstigste oorlogssituatie van 2014 was, erger dan Irak (1), Syrie(1) , Oekraine en Krim (2), Afrika zoals Nigerie met alle militante moslims (geen enkele foto) die zowel moslims als christenen te pakken nemen. Echter een oorlogssituatie die door een terreurorganisatie werd uitgelokt, waaraan vooraf honderden, zo niet duizenden raketten door Hamas werden afgevuurd, die oorlog die 50 dagen duurde en met 2100 doden(, een fractie van het aantal doden in al die andere oorlogen), die wordt prominent getoond.

Journalisten, ook fotojournalisten doen moeilijk werk, gevaarlijk werk. In Gaza uitte zich dat in beperkingen voor en intimidatie van journalisten, dreigementen uitgezet te worden als ze de werkelijkheid trachtten weer te geven en intrekken van papieren om ooit weer Gaza binnen te komen. Het was allemaal wel te vinden in de krant, maar je moest wel goed opletten, want er werd niet te veel over geschreven. En toch worden er drie foto`s getoond. Eerlijk gezegd twee uit Gaza en een net over de grens in Israel. Op die foto aan de grens in Israel zie je drie, vier mensen op comfortabele banken in het zonnetje naar Gaza kijken op 2 augustus. Midden in de oorlog maakt Modola van Reuters deze foto. Als je de foto ziet denk je dat die Israeli`s een dagje uit hebben en eens lekker naar de oorlog in Gaza zitten te kijken. Alleen het barretje ontbreekt nog. Als je weet hoeveel raketten er op deze plek gericht werden, dat een medewerker van een kweker daar ook gedood werd door een raket, vraag je je af hoe deze mensen dit durfden. Was het demonstratief bedoeld? Wij wonen hier en laten ons niet kennen? De krant schrijft het volgende: “De Israeli`s betuigen zo hun steun aan de IDF tijdens het offensief in Gaza. Oorlog als pure infotainment”. De krant vraagt zich af of dit wezenlijk anders is dan wij doen. Nu, ik kan me niet herinneren ooit achter de tv of de computer het gevoel te hebben gehad dat er een raket of mortiergranaat naar binnen zou kunnen komen, noch dat de mensen aan de andere kant mij het liefst de zee in wilden drijven. De redactie geeft hiermee aan echt geen idee te hebben wat mensen op die plek al jaren, en toen in het bijzonder, meemaken. Dat er al veel mensen vertrokken zijn omdat daar bijna niet meer te leven valt en zeker geen normaal leven mogelijk is met de toegenomen angst door de terreurtunnels die in je huis, sjoel, kinderdagverblijf kunnen uitkomen..Bovendien is dit de enige foto uit Israel en krijg je dus de indruk dat de Israeli`s in Israel niets hebben gemerkt van die oorlog. Alleen wat vertier en dat was het dan wel. Misschien is dat wel het meest schandelijke van de actie van NRC, de krant die een nieuwe correspondent Derk Walters onlangs naar Israel stuurde die een artikel schreef hoe onbevooroordeeld hij zijn missie begon: Derk Walters, “De correspondent: ‘Ik had me voorgenomen: weinig vooroordelen’”, NRC Handelsblad, 2 December 2014.

Als je de actie van NRC van 27/12 ziet begrijp je ook dat onbevooroordeeld in dit geval niets voorstelt. Hij (Walters) begint ook meteen met alle resoluties (voornamelijk aanbevelingen en geen bindende resoluties) die Israel aan zijn laars lapt. Vervolgens heeft hij het over de Israelische propaganda die overal is, kranten die nationalistisch zijn (natuurlijk niet over de censuur in Palestijnse kranten) en die je misschien dus niet moet geloven. En natuurlijk: over die arme Palestijnen die niets van publiciteit begrijpen. Dit is dus in feite het startpunt, het uitgangspunt van Walters. Over het vervolg hoeven we ons geen illusies te maken. Want iets positiefs of opmerkelijks als start-ups zal hij niet bezoeken. Die behoren tot de propaganda van de Israelische ambassade in Nederland. En het rapport van WAAR door Ratna Pelle over de NRC? Dat zal hij niet kennen, want NRC heeft niet eens ooit de moeite genomen te bedanken voor ontvangst of zelfs maar te melden dat het rapport ontvangen was.

www.israel-palestina.info/krantenonderzoek_nrc-html/

              www.israel-palestina.info/actueel/2012/03/08/in-debat-over-israel-en-de-media-1/

 

Krantenonderzoek NRC Handelsblad

naar de berichtgeving over het

Israëlisch-Palestijns conflict 2007-2008

 

En

 

Krantenonderzoek NRC Handelsblad

berichtgeving Gaza Oorlog

December 2008 - januari 2009

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten