maandag 1 december 2014

wil Abbas Qatar en Turkije in moeilijke positie brengen?

ICC-dreiging mogelijk voor Qatar en Turkije

 

Abbas heeft nog steeds het plan het lidmaatschap van het ICC aan te vragen en Israel voor het ICC (International Criminal Court) in Den Haag te dagen voor zogenaamde oorlogsmisdaden van Israel in Gaza. Inmiddels heeft Israel via Shura Hadien Abbas al in Den Haag aangeklaagd. Dit kan omdat Abbas de regeringsleider van de eenheidsregering van Fatah en Hamas van Palestina is en de aanklacht betreft  misdaden van Hamas zoals het afschieten van raketten op burgerdoelen in Israel. Maar nu dreigen er meer complicaties voor Abbas als hij inderdaad naar het ICC wil gaan.

http://www.jpost.com/Middle-East/Could-Qatar-Turkey-be-in-jeopardy-if-PA-brings-Israelis-before-the-ICC-383287

De mogelijkheid doet zich voor als Abbas naar het ICC gaat dat Qatar en Turkije aageklaagd kunnen worden voor actieve steun aan terroristische organisaties en financiering daarvan. Hamas wordt in feite geleid door Khaled Mashal. Deze meneer woont in Qatar en voert opdrachten namens Qatar uit. Qatar steunt Hamas zowel financieel als bij de aanschaf van raketten. US Under Secretary for Terrorism and Financial Intelligence David Cohen said in March that “Qatar, a longtime US ally, has for many years openly financed Hamas, a group that continues to undermine regional stability.” Vlak voor de laatste Gaza-oorlog doneerde Qatar aan Gaza $ 400 miljoen. Nu is het niet zeker of het ICC zich bezig zal houden met financiering van terrorisme, ook al financiert Qatar ook extremistische groeperingen in Syrie.Directe steun aan terrorisme zoals levering van raketten, andere wapens en/of strijders is misschien moeilijk te bewijzen Maar zelfs als het Hof de klacht niet aanneemt zal Qatar diplomatiek een flinke deuk oplopen.

Die zelfde aanklacht bij het ICC in Den Haag betreft Turkije aangezien Hamas hoofdman Saleh al-Arouri, Hamas's meest senior operative in Turkije, al in 2010  het hoofdkantoor van de Al-Qassam-brigade, de militaire vleugel van Hamas,  in Turkije oprichtte. Sindsdien heeft Saleh al-Arouri al veel terrorisme vanuit Turkije gepleegd. Onlangs nog coordineerde hij een (mislukte) couppleging tegen Abbas en ook was hij de aanstichter van de (eveneens mislukte) aanslag op de Israelische minister Lieberman. De ontvoering en vervolgens moord op drie Israelische tieners in juni dit jaar was ook het werk van Al Arouri. Turkije geeft dus medewerking aan terrorisme. In dit geval zal een daging voor het ICC nog pijnlijker zijn.

De vraag is of Abbas deze consequenties zal accepteren of dat hij misschien iets minder hoog van de toren gaat blazen. Vooralsnog dreigt hij steeds naar het ICC te gaan, maar heeft hij die stap nog niet gezet.

 

MS

.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten