donderdag 1 januari 2015

Fatah en Hamas zetten elkaar de voet dwars

Hoe Fatah toch probeert weer greep op Gaza te krijgen, wat tot stakingen leidt..

 

In 2007 vond de staatsgreep in Gaza plaats waarbij Hamas Fatah versloeg en de fatahleden in Gaza groot gevaar liepen om, net als andere Fatahleden in Gaza, vermoord te worden door Hamas, of gevangen en gemarteld te worden. Fatahleden werden door Hamas gemutileerd en een aantal werd bloedend en wel na amputaties van ledematen op de grens met Israel neergelegd en achtergelaten. Israel bekommerde zich om deze mensen en de slachtoffers werden naar Israelische ziekenhuizen gebracht om behandeld en gerevalideerd te worden. Daarmee was Hamas niet klaar met Fatah. Zo`n 70.000 ambtenaren met fatah-achtergrond werden ontslagen door Hamas en hun plaatsen werden weggegeven aan Hamasleden. Die Fatah-ambtenaren worden tot op de dag van vandaag gewoon uitbetaald door de Palestijnse Autoriteit ook al doen ze allang hun werk niet meer.

Onlangs kwamen, voor de tweede keer sinds de Gaza-oorlog, acht ministers met Fatah-achtergrond van de eenheidsregering van Fatah en Hamas op bezoek in Gaza http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4608969,00.html. De reden was dat Haniye de eenheidsregering verweet in gebreke te blijven ten aanzien van Gaza http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4609451,00.html en bovendien naliet verkiezingen te organiseren. Haniye verweet de eenheidsregering schadelijke eenzijdigheid en gaf aan te betwijfelen of de eenheidsregering nog langer kon blijven zitten.

De  leider  van de islamisten in Gaza  had ook de eenheidsregering aangeklaagd  omdat ze niets deed voor de herbouw van Gaza. (Dit is natuurlijk opmerkelijk omdat Hamas die eenheidsregering helemaal deze opdracht niet wilde laten uitvoeren!) Bovendien wilden deze islamisten ook meer actie zien om de blokkade van Gaza opgeheven te krijgen. De onderlinge sfeer was al ernstig aangetast voor het bezoek van de ministers doordat huizen van prominente Fatah-leden in Gaza in november door Hamas waren opgeblazen en op dat moment een gepland bezoek van Eerste Minister Hamdallah aan Gaza gecanseld werd.En nu moest er dus eens stevig gepraat worden.

Nadien heeft de eenheidsregering aangekondigd zaak te maken van de reintegratie van de 70.000 fatah-ambtenaren die door Hamas waren ontslagen. Inmiddels werken er 50.000 Hamas-leden op die plaatsen, waarvan 24.000 als ambtenaar en de rest in veiligheidsdiensten. Hoewel Hamas officieel de macht overdroeg aan de eenheidsregering nadat de verzoening tussen Fatah en Hamas begin dit jaar tot stand was gekomen bleef Hamas de verantwoordelijkheid dragen voor die 50.000 mensen die ze in dienst hadden. In tegenstelling tot die 70.000 mensen van Fatah die tot op de dag van vandaag hun salaris krijgen hebben de Hamas-leden al 7 maanden geen salaris meer ontvangen. Het kon dan ook niet uitblijven dat de Hamas-leden nu zijn gaan protesteren en protestdemonstraties en stakingen houden. De vervanging door Fatah-leden wordt ook aangevochten met het argument dat Fatah nog nooit de problemen in Gaza heeft opgelost en men ook nu niet verwacht dat deze Fatah-leden ook maar iets zullen oplossenhttp://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4610497,00.html.

 

MS

.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten