dinsdag 27 januari 2015

Gza`s opbouw

Wat wordt er eigenlijk in Gaza opgebouwd?

 

Door de oorlog in juli/augustus is Gaza diep weggezonken in ellende. Er is behoefte aan van alles. De gezondheidszorg laat te wensen over en de opbouw van huizen, faciliteiten, gezondheidscentra, scholen komt nauwelijks van de grond.

Vlak na de oorlog vond een donorconferentie in Cairo plaats en er werd door de internationale gemeenschap 5,4 miljard dollar gedoneerd voor de nodige opbouw in Gaza.

Begin januari beschuldigde Hamas de Palestijnse Autoriteit van het stelen van internationale fondsen die voor de opbouw bestemd waren. Ma `an News rapporteert dat Sarni Abu Zuhri, woordvoerder van Hamas, bekend maakte dat ministers uit de  PLO-Hamas-eenheidsregering bekend hadden, dat geld dat voor de opbouw van Gaza bestemd was toegevoegd werd aan het PLO-budget. Door epidemisch mismanagement van de PA en corruptie zou 1,4 miljard shekel ( ruim 360 miljoen dollar)gebruikt worden door de PA om onder andere electriciteitsrekeningen aan Israel te betalen. Daarnaast houdt de PA loon van Hamasambtenaren van de eenheidsregering achter, zogenaamd uit angst dat dat tenkoste van internationale fondsen zou gaan.

Bovendien heeft de VN  de noodklok geluid dat maar een klein deel van de beloofde donorgelden werkelijk is overgemaakt. Despite around $5.4 billion being pledged on October 12, only around $100 million or 2 percent of the funds have reached the UN and NGOs. De vraag is of dit het echte probleem op dit moment is, hoewel dit natuurlijk binnenkort de problemen zal vergroten..

Prioriteiten worden in Gaza anders gezien dan bij de UN, UNWRA of de gewone bevolking van Gaza. In plaats van de herbouw van alle noodzakelijke voorzieningen ter hand te nemen heeft Hamas heel andere prioriteiten. Het bouwt tunnels en ontvreemdt op slinkse manier materialen van de officiele stroom materialen die dagelijks binnenkomen en in eerste instantie netjes verdeeld worden. Zo verdwijnt veel bouwmateriaal uit handen van de gewone mensen. Daarnaast heeft Hamas een andere prioriteit: voldoende raketten maken, opslaan en verbergen. Kennelijk zijn ze het oorlogvoeren nog niet zat en is, ondanks de enorme behoeften van de bevolking, er geen reden om herbouw boven raketten te stellen. Zo werd er vanuit de ruines van het verlaten Gush Katif een barrage van raketten ( Channel 2 News) beproefd richting zee om afstand en precisie te testen. Dit soort testen vindt vaker plaats. Doordat Gaza ook van Egypte is afgesloten en er een zeebarriere door de IDF is kan er niet echt gesmokkeld worden. Dus legt men zich nu toe op eigen productie. Dat leidde een maand geleden zelfs tot de fase rood alarm in grensdorpen in de Negev. In december zei een legerwoordvoerder dat het aantal mortieren en raketten “aggressief” was toegenomen.

http://www.algemeiner.com/2015/01/26/gaza-hamas-fires-rocket-barrage-from-ruins-of-jewish-village/

 

MS

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten