dinsdag 20 januari 2015

Hoe een koe een haas vangt

Hoge onverwachte “bijvangst” bij aanval in Syrie door IDF

 

Een Israelische helikopter heeft 19 januari twee raketten afgeschoten op twee voertuigen, een Jeep Cherokee en een Kia Sorento, die tot 400 meter waren genaderd tot een UNDF-basis in Syrie in het gebied van Quneitra op de Golan. Er werd door de IDF gevreesd voor een aanslag vanaf dat gebied op Israel door de voertuigen. Bij de aanval van de Israeliers op die twee voertuigen werden  belangrijke Hezbolla kopstukken gedood onder wie Jihad Mughniyeh de zoon van Imad Moughniyeh, die op zijn beurt in 2008 in Damascus door een autobom was gedood. Hezbolla zwoer in 2008 wraak voor de dood van deze belangrijke aanvoerder. Nu is zijn zoon (25 jaar) dus gedood in een aanval vanuit Israel. Verder werden gedood bij die aanval: Mohammed Issa, 43 ( een commandant); Abbas Ibrahim Hijazi, 36; Mohammed Ali Hassan Abu Al-Hassan, 30; Razi Ali Dawi, 27; en Ali Hassan Ibrahim, 22.

Aanvakelijk werd dit gezien als een groot succes, maar na korte tijd werd duidelijk dat er nog iemand gedood was, die helemaal niet op het lijstje stond. Het bleek dat er een Iraanse generaal in een van de twee wagens had gezeten en dat General Mohammed Ali Allah Dadi van de Revolutionaire Garde uit Iran ook “per ongeluk” gedood was en ook nog 6 Iraanse militairen. Dat was wel even schrikken! Er kwam al gauw een verklaring van een niet bij naam genoemde Israeli dat Israel had gedacht dat het alleen guerrillas, laag in rang, had gedood.

Natuurlijk heeft Iran nu gereageerd. De chef van de Revolutionaire Garde generaal Mohammad Ali Jafari heeft een tegenaanval aangekondigd: “De zionisten kunnen ruinerende donderslagen verwachten.” En nog veel meer.

 Israel verwacht nu een wraakantwoord van Hezbolla en Iran. Hezbolla is zelf aan de kant van Assad ernstig verwikkeld in de strijd in Syrie en kan zich waarschijnlijk geen oorlog met Israel veroorloven. Na de dood van vader Moughniyeh werde elders aanslagen op Israeliers uitgevoerd en men houdt rekening met een zelfde antwoord nu. Toch heeft Israel bepaalde hoofdwegen en het gebied naar Libanon afgezet en boeren aangeraden zich niet te dicht bij de grens te begeven. Uit voorzorg zijn ook tanks en soldaten in het gebied geplaatst. Verder zijn er maatregelen genomen door antiraketsystemen naar het noorden te verplaatsen en zijn er militaire verplaatsingen gemeld.

Punt is dat er niets gezegd wordt over mogelijke Iraanse aanvallen, want officieel heeft Israel niet toegegeven de generaal gedood te hebben.

Wat nu wel heel duidelijk is gebleken is dat Iran duidelijk in Syrie meevecht en ook hoge kopstukken van de Revolutionaire Garde zich in Syrie bevinden. Waarmee de warboel in Syrie alleen maar groter blijkt te zijn en iedereen met iedereen in gevecht is en wapenleveranties en financien ook naar alle partijen mogelijk zijn.

 

MS

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten