vrijdag 23 januari 2015

Nasrallah doet ook een duit in het zakje

Wist Israel dat de Iraanse Generaal in de voertuigen zat die het aanviel?

 

Toen de IDF begin deze week twee voertuigen op de Golan in Syrie zag naderen werd dat geinterpreteerd als een dreigende aanval op de Golan Hoogte in Israel. Althans dat is een lezing die meteen al te lezen was. Israel viel aan en er kwamen twaalf mensen bij om, zes van Hezbolla en zes Iraniers. Twee hooggeplaatste Hezbolla leiders werden gedood aan de kant van Hezbolla: Jihad Mughniyeh,en Mohamed Issa,. De meest voorname dode bleek de Iraanse generaal Mohammad Ali Allahdadi. Israel reageerde verrast toen bleek dat er ook Iraniers gedood waren en zeker over de generaal waren ze verbaasd. Israel haaste zich dan ook te verklaren dat ze niet wisten wie er in de voertuigen zaten, toen ze die op Israel af zagen komen. Achteraf is ook de lezing te horen dat Israel dacht een terreurcel op de Golan onder vuur te hebben genomen.

De Al-Rai, een krant in Koeweit, weet het allemaal heel zeker: Het was niet toevallig dat Alladadi gedood werd. Israel wist al een half uur van te voren wie er allemaal in de voertuigen zaten omdat ze de gesprekken opnamen. Dit dus volgens Koeweit.

Hezbolla heeft een gevoelig verlies geleden. Mughniye is een hooggeplaatse leider. Er wordt nu aangenomen dat hij de veiligheidsman van Allahdadi was op hun laatste tocht. Zes Hezbolla-mensen kwamen bij de Israelische aanval om.

Het opperhoofd van Hezbolla is Hassan Nasrallah. Hassan Nasrallah (Arabisch: سيّد حسن نصر الله) (Beiroet, 31 augustus 1960) is een Libanees politicus en islamitisch geestelijke. Sinds 1992 is hij de secretaris-generaal en daarmee de politiek leider van de sjiitisch-islamistische Hezbollah-beweging. Australië, Canada, Europa, Israël, en de Verenigde Staten beschouwen Hezbollah, die ook een politieke partij in Libanon is, als een terreurbeweging. Nasrallah werd geboren in Zuid-Libanese dorp Bassouriyeh .Hij woonde later in Beiroet, maar moest daar vandaan vluchten tijdens de burgeroorlog in Libanon. Hij werd na de burgeroorlog de hoogste man van Hezbolla. Waar hij momenteel woont is niet bekend, want hij houdt zich schuil uit angst voor een moordaanslag op hem. Zo nu en dan treedt hij naar buiten. Zo ook nu. Op 30 januari zal hij zijn volgers en de wereld toespreken in een van zijn uitzonderlijke publieke optredens. Dit heeft  het TV-kanaal Al-Manar bekend gemaakt. Dat belooft een opzienbarende gebeurtenis te worden waarbij de moordaanslag van 18 januari in Quneitra in Syrie centraal zal staan. In augustus 2012 dreigde Nasrallah om – bij een oorlog tussen Iran en Israël – raketten af te schieten op Israël, met tienduizenden Israëlische burgerslachtoffers als gevolg. Hij zei tijdens een toespraak op de Libanese televisiezender Al-Manar TV: wij zijn in om het leven van miljoenen zionistische Israëli's in het gehele bezette Palestina [bedoeld wordt Israël] te veranderen in een levende hel. Wij hebben het dan over tienduizenden doden – niet slechts 300, 400 of 500.

Dat Hezbolla wraak zal nemen staat vast, maar dat Nasrallah zal aankondigen hoe, is onwaarschijnlijk.

 

 

MS

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten