zaterdag 24 januari 2015

oorlogshandelingen moeilijk te beoordelen

Physicians for Human Rights publiceerden rapport over zwarte vrijdag in Gaza

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4618203,00.html

 

 

Op 1 augustus was er een tijdelijke wapenstilstand tussen Israel en Gaza. Gaza verbrak tegen de afspraak in die wapenstilstand en tweede Lieutenant Hadar Goldin (Isrl) werd gevangen genomen door Hamas.

Veel Palestijnen vonden de dood in de uren die volgden, uren waarin de IDF probeerde zijn soldaat terug te krijgen. Het werd een zwarte vrijdag.

Physicians for Human Rights (PHR), een Israelische NGO heeft die periode nu beschreven in een rapport. Zij beschrijven dramatische gebeurtenissen van Palestijnse families gedurende die uren. Families werden gehalveerd en de andere helft zwaar gewond doordat mensen opeens moesten vluchten, terwijl ze zich even veilig achtten vanwege de wapenstilstand. Door de plotselinge vlucht kwamen ze vaak midden in vuurgevechten of borbardementen terecht. PHR beschrijft op zeer menselijke manier de hel waar deze mensen in terecht kwamen. Toch valt op, dat PHR volledig uitgaat van het feit dat mensen onder alle omstandigheden volledig goed voorgelicht kunnen handelen en soldaten daar ook zonder meer rekening mee houden. Dat het om een echte oorlog gaat, waarbij in dit geval de tegenpartij (Hamas) de wapenstilstand verbrak en Israelische soldaten op die manier te pakken kreeg, krijgt totaal geen aandacht. De aanmerkingen van PHR op de IDF zijn op zichzelf juist, maar het lijkt of het om een treffen gaat waarbij van te voren vaststaat hoe de spelregels zijn. Dat is natuurlijk niet het geval. De IDF heeft strenge regels en moet zich daaraan houden, maar het is denkbaar dat onder bepaalde omstandigheden die regels niet goed werken of uitpakken. PHR heeft zijn rapport nu aangeboden om de aantijgingen tegen de IDF  goed te laten onderzoeken en dat is een prima idee. Ook heeft PHR het rapport geschreven omdat het vindt, dat Israel niets weet van de ernstige ellende die de Palestijnen moesten ondervinden. Ook dat is terecht.

Wat nu opvallend is, is dat een Israelische NGO vindt, dat de Israeliers niet voldoende weten over de verschrikkingen die de Palestijnen meemaakten, daarom een rapport uitbrengt met de nodige aantijgingen en dat dit in Israel kan. Het rapport wordt niet gecensureerd, verschijnt in de krant en de IDF heeft al in eerste instantie gereageerd.

De schrijvers worden niet opgepakt en als landverraders gevangen gezet en bepaalde situaties zullen onderzocht worden. Deze openheid vind je vrijwel nergens en zeker niet in de andere landen in het Midden Oosten. Het geeft de kracht van de democratie van Israel aan, maar tevens zullen de “kritici” van Israel het ruim gaan misbruiken. De status van dit rapport is op medische gronden misschien wel betrouwbaar, maar wat weten deze artsen van oorlogsrecht? Dat zijn twee zaken die elkaar slecht verdragen. Toch valt niet uit te sluiten dat er misbruik gemaakt zal worden van een rapport dat uitgevoerd is met integere gedachten om zowel in Israel bekend te maken hoezeer de Palestijnen geleden hebben, als ook om de regering en legerleiding er op te wijzen dat er (wellicht) humaner moet worden opgetreden.

 

MS

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten