dinsdag 6 januari 2015

Qatar, Turkije en Hamas opnieuw

Qatar lijkt rol van steunpunt voor terroristen over te dragen aan Turkije.

 

Op 31 december stond hier al een blog over de onderlinge verhoudingen en spanningen tussen Qatar, Turkije en Hamas. Hamas is een zusterorganisatie van de Egyptische Moslimbroederschap. Deze band via de moslimbroederschap speelt een centrale rol in de steun voor Gaza. Ook Qatar en Turkije zijn verbonden of hebben sympathie voor de Moslimbroederschap en zo worden onderlinge verhoudingen bepaald. Intussen loopt als een rode draad in het Midden Oosten de onderlinge en gezamenlijke relatie tot de Soenitische Islamitische Staat.  Natuurlijk bepalen de slechte verhoudingen van Soenieten en Shiieten ook dat Soenieten elkaar willen steunen in de strijd tegen de Shiieten, maar de onderlinge Soenitische wedijver wie de meeste macht heeft of kan uitoefenen zit dan weer in de weg. De Soenietische landen hebben het daar moeilijk mee omdat IS ook Soenitisch is, maar toch als de grote vijand ook van de andere Soenieten wordt gezien. Alleen het soenitische Saoedi-Arabie is heel duidelijk tegen IS, maar Turkije en Qatar spelen daarin een dubieuze dubbelrol. Het lijkt er op dat Qatar en Turkije momenteel even meer richting anti-IS bewegen. De gevolgen zie je in een poging tot verzoening tussen Egypte (waar de Moslimbroederschap uitgespeeld lijkt) en Qatar. En het gevolg daarvan is weer dat Qatar Hamas de wacht heeft aangezegd en geen geld of andere middelen meer in Gaza wil investeren. Hamas roept hard dat het niet waar is  http://www.jpost.com/Breaking-News/Qatar-hasnt-cut-off-our-financial-aid-says-Hamas-386005. Maar Qatar is zich duidelijk aan het herbezinnen op zijn reputatie de diverse terroristen te steunen. Zo heeft de emir van Qatar vorig jaar ontkend dat hij IS steunt, maar dat geloofde niemand. In een interview met CNN verwierp  Sheik Tamim bin Hamad Al-Thani de suggestie dat Qatar terroritische groepen zou ondersteunen en dat deze beschuldiging puur een kwestie van andere interpretatie is in het Westen en in het Midden Oosten van wat terreur-organisaties zijn. Hij zei wel tegen bepaalde bewegingen in Syrie en Irak te zijn en verwierp beschuldigingen dat Qatar IS steunt of een oogje dicht knijpt voor het feit dat rijke particulieren (uit Qatar) IS steunen.

Naast rebellen, IS en andere terroristische groepen steunt Qatar Hamas op grote schaal.  Bovendien huisvest Qatar Hamas-opperhoofd Khaled Mashaal, die daar in een grote riante villa woont. Maar ook daar wil Qatar nu een eind aan maken en Mashaal uit Doha verstoten naast het feit dat het de financien naar Hamas terug heeft gedraaid. En net zoals Hamas ontkent dat de kraan is dichtgedraaid in Doha, ontkent het de verbanning van Mashaal uit Doha. http://israel-in-de-media.blogspot.nl/search?updated-min=2014-01-01T00:00:00%2B01:00&updated-max=2015-01-01T00:00:00%2B01:00&max-results=50

Hier komt Turkije weer in beeld. Het lijkt op een spelletje rolverwisseling. Want waar gaat Mashaal naartoe? Naar Turkije. Daar kan Mashaal zich mooi aansluiten bij het nieuwe hoofdkwartier van Hamas en bij Saleh al-Arouri, de Hamasleider. Turkije dat steeds openlijker een rol gaat spelen in de regio en tegelijkertijd steeds meer dictatoriaal bestuurd wordt,. waar de pers gemuilkorfd wordt, waar tegenstanders in de gevangenis belanden, dat Turkije wordt een zelfde soort land als de andere landen in die regio. Het land komt steeds verder af te staan van het Westen en verliest volledig zijn betrouwbaarheid.

 

MS

 

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten