zaterdag 17 januari 2015

Turkije probeert nieuws te stoppen

Censuur in Turkije is veel omvattender dan hier bekend is.

 

Als Erdogan Israel ervan beschuldigt de motor van het terrorisme in Frankrijk te zijn, staat dat overal in de Turkse kranten en hoor je het op de TV. Maar als Erdogan terrorisme steunt met wapens gaat hij heel ver om publicatie te voorkomen. Begin januari heeft Erdogan alle media lam gelegd inclusief Facebook en Twitter. De reden was dat uitgelekt was dat de Turkse veiligheidsdienst aan islamistische rebellen in Syrie afgelopen jaar wapens had geleverd. De Turkse Hoge Raad van radio en televisie (RTUK) vaardigde de maatregel uit, dat de kranten, televisie, websites en sociale netwerken niets mochten melden over deze wapenleveranties. Inmiddels is duidelijk dat begin 2014 de Turkse politie zeven trucks met wapens onderschepte bij de Syrische grens die verdacht werden van wapensmokkel naar Syrie. De regering in Ankarra ontkende deze wapenleveranties heftig, maar nadat een TwitterAccount @LazepeM was uitgelekt  kwam een serie documenten aan het licht waarin duidelijk werd, dat de trucks in feite behoorden tot de Natinal Intelligence Agency (MIT) en dat ze wapens bevatten die bestemd waren voor de islamisten die tegen Assad vechten.De krant Hurriyet bracht naar buiten dat het Turkse gerechtsdhof  de sluiting beval van alle websites en sociale media, die deze informatie, of links die ernaar verwezen,  niet verwijderden. Volgens diezelfde krant werden er een aantal maatregelen uitgevaardigd door de rechtbank.

Twitter, dat meteen werd geblokkeerd door de turkse regering, voldeed aan de eisen en verwijderde wat verwijderd moest worden. Maar het was al te laat en de informatie circuleerde al op allerlei websites en facebook. De inhoud van de truck is nooit naar buiten gebracht en officieel werd gemeld dat het om humanitaire hulp ging voor de door oorlog getroffen Syriers. Opmerkelijk is dat de aanklager, die betrokken was, onmiddellijk werd ontslagen en verder onderzoek in deze zaak geblokkeerd werd. Ook de negentien veiligheidsmensen die de trucks stopten staan inmiddels terecht voor spionage!

Dit is niet de eerste of de laatse keer dat Turkije de media lam legt om onwelgevallige berichten niet te laten verschijnen. Zo werd de pers in juni bevolen te verzwijgen dat een groot aantal Turken door IS in Noord Irak was gekidnapt, maar mocht de pers weer wel vermelden dat deze mensen in september weer vrij waren. Die vrijlating heeft tot de nodige speculaties geleid. Want waarom zou IS Turken vrijlaten? Turkije is nota bene een NAVO-bondgenoot en de NAVO voert bombardementen op IS uit. Je kunt dus gevoeglijk stellen dat hier iets ernstig stinkt! Wat voor rol speelt Turkije????

Als er oppositie tegen Erdogan op de sociale media verschijnt wordt Twitter ook meteen geblokkeerd evenals Facebook.

Ook verleden week werden die media geblokkeerd die het voorblad van de nieuwe Charlie Hebdo publiceerden.

De totalitaire staat Turkije is eigenlijk al een tijdje een feit, maar ja, het Westen denkt Turkije nodig te hebben en sluit dan even de ogen. Ook als Turkije Israel met antisemitische uitingen uitscheldt of de schuld geeft van terrorisme via allerlei complottheorieen.

Deze Turkse tiran kan niet voldoende op de huid gezeten worden, want wie garandeert dat hij echt een bondgenoot van het Westen is?

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189946#.VLbzGV50z4Y

Turkey Blacks Out Media to Cover Up Syria Arms Deal

 

 

MS

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten