zondag 4 januari 2015

vrede ver weg

Alle ontwikkelingen momenteel zijn tegen vrede gericht.

 

Zowel aan Palestijnse kant als aan Israelische kant stapelen de daden zich op die de vrede verder weg brengen. Aan de Palestijnse kant zien we dat onderlinge tegenstellingen tussen Fatah en Hamas alleen maar toenemen. Fatah en Hamas zetten elkaar de voet dwars  De eenheidsregering van Fatah en Hamas loopt vanaf het begin al niet lekker en het lijkt er op dat er aan beide kanten voortdurend pogingen  gedaan worden meer strijd te creeren in plaats van overeenstemming. Komisch daarbij is dat Hamas Abbas eerst aanvalt op zijn VN-resolutie van eind december 2014, omdat Haniye het niet eens is met dit plan en vervolgens, als Abbas bakzeil haalt, Abbas verwijt dat hij niet gewonnen heeft. Of te wel: Hamas vindt altijd wel een stok om Abbas te slaan.

Daarnaast maakt Abbas niet de indruk op vrede uit te zijn, maar eenzijdig zijn zin te krijgen, waarbij natuurlijk geen sprake kan zijn van vrede als Israel gewoon geschoffeerd wordt door zijn rechten en wensen te negeren. De mogelijke vrede via onderhandelingen torpedeerde Abbas begin dit jaar vakkundig, zo vakkundig dat Israel de schuld voor het mislukken krijgt, net als bij vorige bijna-akkoorden waarbij de Palestijnen gewoon wegliepen of het aanbod doodgewoon  negeerden.

De pers doet nu net alsof Abbas wraak neemt met zijn aanvraag voor het lidmaatschap van het ICC in Den Haag voor het verwerpen van zijn resolutie eind december in de VN-Veiligheidsraad waarin hij een onvoorwaardelijk terugtrekken voor het jaar2017 van Israel eiste tot binnen de Groene Lijn, waarbij geen enkele rekening werd gehouden met de veiligheidseisen van Israel. Dat is onzin, want Abbas was dit al lang van plan. Hij zou dit ook gedaan hebben als de VN had ingestemd met zijn resolutie op 31 december.

Internationaal heeft deze ICC-stap van Abbas kritiek gekregen. Amerika heeft gezegd dat deze stap gevolgen zal hebben voor de Palestijnen en heeft aangekondigd:  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4610735,00.html State Department will 'continue to review' some $400 million in aid to Palestinian Authority following their application to join international court; US law dictates ending aid if Palestinians use court against Israel. Dit besluit komt voort uit het feit dat Obama stabiliteit in het gebied nastreeft en deze stap juist instabiliteit creeert. Ook Canada veroordeelt deze stap http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/189457#.VKhlkV50z4Y

Canadian Foreign Minister John Baird slams ICC bid as 'provocative,' urges return to bilateral negotiations.

Maar natuurlijk heeft ook Israel gereageerd http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4610793,00.html en aangekondigd Following ICC application, Israel freezes $125 million in Palestinian tax funds  Official says Israel is 'weighing possibilities for large-scale prosecution in US and elsewhere' of Abbas and other senior Palestinians after their move to join ICC; Palestinians slam 'Israeli piracy'.

En je kon op de volgende stap van de PA wachten, (want alles gaat hier altijd volgens een vast patroon): Erekat says Israel's PA tax freeze is a war crime.  After ICC bid, Netanyahu decides to halt transfer of more than $127m in tax monies collected on behalf of the Palestinians. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.635178. Nu is een oorlogsdaad natuurlijk Pallestijnse overdrijving, maar netjes is het inderdaad niet, net zo min als wat Abbas voortdurend doet. Je zou zeggen : de heren zijn aan elkaar gewaagd in het bedenken van slechte antwoorden op gebeurtenissen.

Want laten we duidelijk zijn. Er is geen enkele poging tot toenadering, maar juist het tegengestelde zie je op alle fronten: elkaar dwars zitten waar maar mogelijk. Eigenlijk is het in zeer gematigde vorm van wat je in het hele Midden Oosten ziet, namelijk de houding van elkaar zo veel mogelijk dwars zitten, verschillen uitvergroten, liefst tot enorme potentie waardoor er makkelijk weer oorlogshandelingen op volgen. Nergens worden overeenkomsten gezocht en ook in dit Israelisch-Palestijns conflict niet. En de landen er omheen, zoals Iran, Qatar en Turkije proberen alleen maar de geschillen verder op te kloppen.

 

MS

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten