woensdag 28 januari 2015

zal er een escalatie met Hezbolla komen?

Kan Hezbolla zich een escalatie veroorloven?

 

Op 19 januari naderden op de Golan Hoogvlakte aan de Syrische kant twee voertuigen richting Israel. Daar er geregeld vuur of raketten uit Syrie op Israel komen nam de IDF geen risico en een helicopter schoot twee raketten af. Die raketten troffen zes Hezbolla-leden en zes Iraniers. Volgens Israel hadden ze geen idee dat er een Iraanse generaal in het gezelschap verkeerde. Het was een volle treffer, waarbij Hezbolla kopstuk Jihad Mughniyeh en generaal Mohammed Ali Allah Dadi van de Iraanse Revolutionaire Garde gedood werden. Meteen al werd er rekening gehouden met wraak in de eerste plaats van Hezbolla, maar ook van Iran. Leiders van beide groeperingen kondigden dat ook aan. Vandaag, woensdag 28/1, vuurde Hezbolla in Har Dov (in het gebied van de nog altijd omstreden Shebaa boerderijen) een antitankprojectiel af op twee IDF voertuigen. Ynews meldt dat deze vuurtuigen niet versterkt waren. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4620368,00.html  Dat veroorzaakte twee doden en gewonden aan Israelische kant. Aanvankelijk beweerde Hezbolla ook een militair gegijseld te hebben, maar later werd dat weer ontkend.

Netanjahoe reageerde furieus en waarschuwde Hezbolla. De IDF reageerde dan ook met mortiervuur en trof daarbij een Spaanse Unifilsoldaat dodelijk. Direct is contact opgenomen met de VN en een nader onderzoek naar de omstandigheden is toegezegd. Een dag eerder, dinsdag, was er al een afwisseling van beschietingen van beide kanten geweest.

In Libanon maakt men zich intussen ernstige zorgen. Diverse mensen van hoog tot laag in Libanon hebben al verklaard geen oorlog te willen omdat Hezbolla zo nodig op Israel wil schieten. Men herinnert zich de oorlog van 2006 nog toen Hezbolla ook een oorlog met Israel uitlokte en de burgerbevolking daar de dupe van werd en er naast de vele doden ook grote verwoestingen waren. Zoals men in Libanon zegt: wij houden ons nog steeds aan resolutie 170 van de VN. Een ander bekend verschijnsel uit Gaza is, dat ook onder de grens van Libanon tunnels zijn gegraven. Daarom is er sprake van extra alertheid op dat punt.

Maar de vraag is: gaat dit alles leiden tot een serieuze oorlog? Hezbolla is met een grote macht aanwezig in Syrie, waar het Assad bijstaat in zijn burgeroorlog. Er wordt beweerd, dat Assad enkel stand houdt vanwege de slagkracht van Hezbolla. Gezien het feit, dat die oorlog in Syrie absoluut niet in heftigheid afneemt lijkt het onwaarschijnlijk dat Hezbolla in staat zal zijn een echte oorlog met Israel uit te vechten.

Maar je weet het nooit in het Midden Oosten, waar haat zodanig brandt dat rede het nogal eens op moet geven. Afwachten dus.

 

MS

 

 

 

 

 

 

 

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten