donderdag 29 januari 2015

Zels Serry heeft kritiek op Gaza

Toestand in Gaza met de dag slechter

 

De opbouw van Gaza is een illusie. De donoren van Cairo hebben maar een fractie van het toegezegde geld echt geleverd. Misschien een kwart van de 5,4 miljard dollar is aangekomen. Hamas doet niets aan opbouw van huizen, maar onttrekt op grote schaal bouwmateriaal en bouwt er terreurtunnels voor en experimenteert met eigen gemaakte raketten. De PA onthoudt geld, dat wel gestuurd is, voor eigen rekeningen zoals de elctriciteitsrekening aan Israel, maar draagt dat kennelijk ook niet af, want de Israel Electric Company (IEC) overweegt nu de electriciteit twee uur per dag in sommige gebieden af te sluiten http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190639#.VMoXJl50z4Y  omdat de Palestijnen inmiddels een schuld van 450 miljoen dollar hebben bij IEC. IEC heeft op diverse manieren geprobeerd dit geld te innen, maar zonder succes. Omdat de IEC steeds probeerde de spanning niet verder op te laten lopen hebben ze alles in het werk gesteld om afsluiting te voorkomen. Ook nu heeft IEC niet gekozen voor totale afsluiting, maar voor een paar uur per dag voor bepaalde gebieden. De CEO van IEC wijst er op, dat het onrechtvaardig is. dat de PA op deze manier toch nog voorzien wordt ondanks het feit dat de PA al lange tijd een lange neus trekt en niet betaalt, terwijl Israelische burgers voor heel wat minder worden afgesloten.

De burgers van Gaza nemen de onverschilligheid van Hamas voor hun lijden ook niet meer, maar meer nog stellen ze de VN of UNRWA verantwoordelijk voor de slechte gang van zaken. En nadat UNRWA had aangekondigd dat het geld voor de herbouw van Gaza op was, bestormden honderden Gazanen http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190611#.VMjMeF50z4Y  het VN-hoofdkwartier met brandende autobanden en gooiden ze stenen onder het uitroepen van: wij zijn nog steeds dakloos.

Die bestorming wekte de woede van de Nederlander Robert Serry, die zich namens de VN met  Gaza bezighoudt. Het is dezelfde Serry die ruim  een half jaar geleden nog zo veel kritiek over zich heen kreeg toen hij probeerde een heleboel geld van Qatar direct naar Gaza door te sluizen om Hamas aan geld voor ambtenaren te helpen. Nu uit hij zijn woede over de bestorming van het VN-hoofdkwartier  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190666#.VMoWCl50z4Y , maar opmerkelijk genoeg, stelt hij specifiek Hamas aansprakelijk, omdat Hamas blind is voor de ellende van de burgers van Gaza.

Hopelijk blijft Serry bij zijn mening over Hamas en geeft hij straks niet Israel de schuld. Aan de andere kant zou je toch mogen verwachten, dat Serry nu ook meer oog krijgt voor de werkelijke intenties van Hamas en gaat hij begrijpen dat Hamas voor de laatste oorlog dezelfde schurkachtige bende was als het nu toont te zijn.

 

 

 

Robert Serry

 

MS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten