woensdag 18 februari 2015

Abbas probeert spanning rond tempelberg verder op te voeren

Israel zou Al Aqsa (weer) bedreigen.

 

In 2007 besloot de burgemeester van Jeruzalem Lupolianski een brug, de Mugrabi-brug, die in oud-Jeruzalem ligt en van het plein voor de klaagmuur tot aan de tempelberg loopt, te herstellen. Het betrof een houten brug die vervallen was en gevaar voor betreders inhield. Over deze brug kwamen alleen touristen en de Israelische politie op het tempelplein, de moslims hebben hun eigen toegang.  Hij wilde een eenvoudige stalen brug bouwen. Die brug zou de oude, houten, vervangen en naar het tempelplein voeren, ver weg van beide moskeeen op het tempelplein. De hele Arabische wereld werd door de PA gemobiliseerd om in opstand te komen omdat de Al Aqsa door de bouw dreigde in te storten. Iedereen, die wel eens ter plaatse is geweest, weet dat die brug op geen enkele manier de Al Aqsa zou kunnen bedreigen om de eenvoudige reden dat hij er niet dicht in de buurt of onder , in die heel dikke rots,zou komen. Toch stond zelfs in de Volkskrant toen een tekening van de situatie hoe gevaarlijk die brug voor de Al Aqsa was, overgenomen uit de Arabische pers. Je hoefde niet zo lang te kijken naar het plaatje om te zien dat de tekening totaal niet klopte. Zefs de Volkskrant kwam daar, na attendering, achter en haalde het plaatje van internet. Maar de hetse was er al weer wereldwijd. Zelfs in Zuid Amerika werd protest aangetekend.

In 2010 werd de Hurva synagoge in de oude stad opnieuw ingewijd. Deze synagoge, waaraan Asjkenazische Joden in 1700 begonnen te bouwen stamde uit 1589. Door allerlei onderbrekingen, brandstichtingen en politieke omstandigheden werd de synagoge pas in 1856 afgebouwd. In 1948 bleek de synagoge strategisch van belang. Het Arabische Legioen blies de synagoge op en de hele wijk kwam in Arabische handen, zoals de hele oude stad. In 1967 heroverde Israel de wijk en zo kwam de ruine weer in Joodse handen. In 2005 werd besloten de synagoge in oude stijl te herstellen. Toen de inwijding een feit werd gaf ook dat weer een enorme ophef in de hele moslimwereld. Ook toen waren er praatjes dat de Aqsa moskee bedereigd werd. De synagoge ligt een behoorlijk eind van het tempelplein af. Maar de ideologische waarde van de synagoge is groot, te groot voor de moslims. Geruime tijd hield de ophef aan.

Afgelopen oktober begon er opnieuw een roerige periode rond de tempelberg en Abbas deed zijn uiterste best er een lekker religieus conflict te veroorzaken, nadat iemand had gezegd dat het toch vreemd was dat Joden niet op het tempelplein mochten bidden. Zo zouden de Joden het tempelplein ontwijden!  En nu is Abbas bezig die zaak nog eens lekker op te rakelen.   http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191472#.VOOaKl50z4Y   Palestinian Media Watch (PMW) onthulde, dat in de afgelopen dagen de PA Mufti Sheikh Mohammed Hussein, Mahmoud Al-Habbash (de adviseur van Abbas in religieuze zaken) en de PA minister van religieuze zaken Sheikh Yusuf Ida`is alle drie de claims van oktober hebben herhaald dat Israel probeert de tempelberg zelf te gaan gebruiken en de moslims te verjagen. Zo zou Israel de derde tempel na 3000 jaar weer  op de ruines van de Al Aqsa moskee willen herbouwen. Er is ook nu weer een oproep naar Unesco gegaan om Israel te stoppen van verwoesting van belangrijk menselijk erfgoed . Ida`is heeft inmiddels verklaard dat Israel meer dan 100 aanvallen en daden van ontwijding van de Aqsa moskee heeft gepleegd. En natuurlijk nam hij meteen de Ibrahim Moskee (De graven van de patriarchen) in Hebron mee.

Die gematigde Abbas toch, die geen vlieg kwaad doet, maar die geen vrede aandurft, of wil en zelfs in staat is een religieuze dimentie in het conflict in te bouwen. Laten we vooral naar zijn pijpen dansen. Dan komt er zeker geen oplossing voor het conflict.

 

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten