dinsdag 17 februari 2015

de National Security Studies (INSS) conferentie in Tel Aviv

Na Martin Indyke heeft ook Moshe Ya`alon gesproken op de conferentie.

 

Moshe Ya`alon is een Likoed-politicus, voormalig militair en nu minister van defensie. Hij sprak de INNS-conferentie toe en maakte iets duidelijk wat zeker hier in Nederland niet duidelijk is.  Indyke kondigde botweg aan dat de VN Israel een oplossing voor twee-staten zou opdringen als Israel geen nieuwe vredesbesprekingen zou beginnen of een Palestijnse staat zou tegenwerken, maar Ya`alon maakte duidelijk dat Abbas helemaal geen oplossing op die manier wil, maar liever via internationale organisaties zijn eigen oplossing nastreeft met inwilliging van al zijn wensen zonder een concessie aan Israel.

Na de Gaza-oorlog kon Fatah, Abbas, terugkeren in Gaza en zaken helpen oplossen. Zeker als deelnemer aan de eenheidsregering had dat voor de hand gelegen. Israel deed zijn best om die terugkeer mogelijk te maken, maar Abbas wilde dat helemaal niet. In feite wil hij Gaza helemaal niet betreden. Hij wilde alleen maar naar het ICC om Israel aan te klagen. Israel had een driefasenplan uitgewerkt voor de PA, de VN en de coordinator voor de bezette gebieden (terrItories, zegt Yaàlon) om meer  goederen Gaza binnen te krijgen Dit moest worden bereikt via Kerem Shalom, de doorgang van Israel naar Gaza,De PA presidentiele garde had aan de kant van Rafah, de grens met Egypte, in Gaza aanwezig moeten zijn. Egypte wilde daar Fatah in plaats van Hamas zien. Op die manier kon de doorvoer worden verhoogd. Hamas had al toegestemd Rafah door de PA te laten monitoren, zoals Khaled Abu Toameh al op 8 november in de Jerusalem Post had geschreven. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/In-first-Hamas-says-will-not-oppose-Palestinian-Authority-forces-at-Rafah-crossing-370774   Er was ook sprake van dat Egypte erin wilde toestemmen dat 1000 Egyptische politiemensen langs de grens mogelijk waren. Hamas stemde bovendien in in de toeziende functie van Fatah op de herbouw van Gaza.  Maar Abbas wilde ook hieraan niet meewerken.  http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Yaalon-PA-could-have-returned-to-Gaza-but-ran-away-391243

De situatie tussen Abbas en Gaza is al langere tijd uiterst onvriendelijk. En op 7 november was er zelfs sprake van dat Hamas huizen gebombardeerd had van Fatah-leiders http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Fatah-Hamas-blame-each-other-for-blasts-targeting-homes-of-Fatah-officials-381107  en dat Hamas net deed of ISIS dit gedaan had. Maar nu beschuldigt Hamas Fatah ervan dat het onrust in Gaza veroorzaakt. Hamas heeft al een aantal verdachten opgepakt, volgens Kamel Abu Madi, een senior vertegenwoordiger van het door Hamas gecontroleerde Ministerie van Binnenlandse zaken in Gaza..

Fatah en Hamas beschuldigen elkaar van onrust, aanvallen en zelfs bombardementen en Abbas laat Gaza stikken en zet er geen voet in. Niet helemaal de omstandigheden om te kunnen hopen op succesvolle vredesbesprekingen en niet alleen omdat Hamas niet duidelijk is in zijn bedoelingen, zoals Tony Blair onlangs na zijn bezoek aan Gaza zei, maar ook omdat Abbas een stiekeme rol speelt, wat internationaal volkomen genegeerd wordt.

 

MS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten