zondag 15 februari 2015

dokters en paramedisch personeel aan de grens met Syrie

Dokters hebben een zorgplicht voor iedereen.

 

De medische ethiek in Israel verplicht dokters en paramedisch personeel iedere patient zorg te verlenen. Zowel vriend als vijand kan patient zijn. Aan de grens met Syrie wordt op dagelijkse basis medische zorg verleend in veldhospitalen, maar ook worden patienten doorgestuurd naar ziekenhuizen in Israel. Enige duizenden mensen uit Syrie zijn behandeld, van alle partijen die in Syrie aanwezig zijn van Al Nusra tot andere rebellen tot plaatselijke bevolking. Een probleem is wel dat uitgezocht moet worden of de patient andere bedoelingen heeft als hij zich meldt.

De procedure gaat als volgt: er zijn een zeker aantal openingen in de noordelijke afscheiding. Daar doorheen komen en gaan gewonden. Eerst komt men in een veldhospitaal, waar chirurgie mogelijk is en traumabehandeling. Na behandeling brengt een intensive care ambulance de patient naar een ziekenhuis. Dat kan zijn het Poriva Ziekenhuis in Tiberias, Ziv Medical Center in Safed, Rambam Medical Center in Haifa en het Nahariya Western Galilee ziekenhuis .http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4626448,00.html   Soms kunnen mensen direct na behandeling terug. Namen worden niet bekend gemaakt uit voorzorg. De patienten zelf, maar ook hun familieleden kunnen anders gevaar lopen.  Soms blijven patienten zo lang, dat ze toch een band opbouwen met de (para)medici. Dit medische personeel maakt lange dagen aan de grens en ziet de meest afschuwelijke verwondingen. Ze staan onder grote druk en kunnen geestelijk problemen krijgen van dit werk. Men let goed op elkaar,maar ook professionele begeleiders zijn aanwezig. Het komt niet vaak voor dat mensen hun werkzaamheden moeten staken omdat ze het niet meer aankunnen, maar de enorme inpact op hun psyche wordt niet ontkend.

Het is moeilijk voor te stellen dat aan een kant van de grens de totale waanzin plaatsvindt, een president zijn eigen bevolking met vaten met verschrikkelijke inhoud bombardeert, waar IS vrolijk mensen onthoofdt omdat ze net even anders denken dan gewenst of waar ledematen worden afgehakt en net over de grens in Israelische veldhospitalen medisch personeel iedere patient, die dat nodig heeft. zo goed mogelijk probeert te helpen.

Ik heb in de Nederlandse krant hier wel eens iets over gelezen, maar dan werd dit Israelische propaganda genoemd! Men is zo gewend om over Israel als de onderdrukker te denken, dat men er niet in slaagt te onderscheiden waar ethiek de motivatie is. Waarschijnlijk kan men zich niet voorstellen dat ook vijanden patienten kunnen zijn en dat die net zo goed behandeld moeten worden. Israel is daar groot in en zoals op 29 december al beschreven: ook de terroristen krijgen medische behandeling als ze dat nodig hebben. http://israel-in-de-media.blogspot.nl/2014/12/artsen-in-israel-behandelen-de-daders.html  Soms liggen slachtoffers en daders in het zelfde ziekenhuis.

Die menselijke kant van Israel mag vooral niet in onze media vermeld worden, dat zou veel te positief zijn. Maar in het Midden Oosten is dit absoluut een uitzondering, dat de vijand verzorgd wordt en terug kan naar zijn eigen land.

 

MS

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten