donderdag 5 februari 2015

Een detectiveroman kan hier niet tegenop

Hoe Iran kans ziet enorme onrust elders te veroorzaken.

 

Het hele verhaal hangt van geruchten en feiten aan elkaar.

Begin jaren 90 zou Argentinie samen met Iran in nucleaire zaken gaan. Argentinie zag er op het laatste moment van af en Iran bleef boos en alleen achter. Het gerucht wil dat Iran wraak zocht. En Iran zijnde kon het twee zaken combineren. Israel komt altijd in aanmerking voor wraak en voor Iran is Israel hetzelfde als Joods. Dat zie je natuurlijk in de hele Arabische en moslim-wereld. Wel nu die combinatie : Joden en Argentinie werd vertaald in de bomaanslag in 1994 in Boenos Aires op het Joodse  culturele centrum AMIA, waarbij 85 doden en heel veel gewonden vielen.   Iran zou die aanslag niet zelf gepleegd hebben, maar Iran zou zijn loopjongen Hezbolla er op afgestuurd hebben. Ibrahim Hussein Berro werd in 2005 inderdaad schuldig bevonden. Maar Iran bleef nog steeds buiten beeld. Daarom nam de overleden echtgenoot van de huidige president Nestor Kirchner 10 jaar geleden Alberto Nisman in de arm om de zaak goed uit te zoeken. Meneer Nisman ging aan het werk en begin januari had hij de laatste hand gelegd aan een lijvig rapport over de zaak.  Helaas werd meneer Nisman de avond voordat hij het rapport in de senaat zou brengen dood in zijn badkamer gevonden met een schotwond in het hoofd en het pistool naast het lichaam. Dit was wel een erg toevallig tijdstip, maar de huidige president van Argentinie Christina Fernandez de Kirchner wist het meteen: Nisman had zelfmoord gepleegd. Maar na een paar dagen wist ze het heel zeker: Nisman was vermoord. De bewijzen voor moord stapelden zich dan ook snel op. Helaas moest de journalist die het een en ander belichtte hals over kop naar Israel vluchten. Hij was zijn leven niet meer zeker in Argentinie.

Waarom was Kirchner zo snel met haar conclusies? De reden was dat het rapport weliswaar niet door Nisman in de senaat behandeld kon worden, maar de inhoud wel inmiddels bekend was. Hij beschuldigde de president en haar minister van buitenlandse zaken Timerman van achterbakse manipulaties om de waarheid over de aanslag en de betrokkenheid van Iran te verdonkeremanen. Iran heeft namelijk olie te bieden, veel olie. Argentinie is voor de tweede keer bankroet en heeft die olie heel hard nodig om overeind te blijven. Iran wil best leveren, maar dan moeten de beschuldigingen over de aanslag van tafel. En daar was mevrouw mee bezig. En Nisman zat tussen deze twee, Kirchner en Timerman, en de geheime dienst in. Want ook die kwam opeens om de hoek kijken. Kirchner beschuldigde de geheime dienst er van Nisman gedood te hebben en haar, Christina, de moord in de schoenen te willen schuiven. Ze heeft al aangekondigd de geheime dienst te zullen hervormen. Ook gaan er geruchten dat de geheime dienst Nisman valse informatie had verschaft waardoor hij tot een onbetrouwbaar rapport kwam. Als klap op de vuurpeil is er nu bekend geworden dat er in de prullemand van de vermoorde Nisman een concept-arrestatiebevel van juni 2014 tegen mevrouw Kirchner is gevonden. Dat is pikant, want Christina zei dat Nisman dat arrestatiebevel pas tijdens zijn reis in Europa in januari 2015 zou hebben gemaakt. Die Europese reis iheeft de president overigens aanvankelijk geduid als een mogelijkheid tot contact van Nisman met de Mossad die achter dit geheel moest zitten.

En zo blijft Iran nog buiten beeld doordat de chaos rondom de dood van Nisman met de dag groter wordt.

 

 

Amber Dujardin − 04/02/15, 17:46

© epa. De onder raadselachtige omstandigheden overleden Argentijnse aanklager Alberto Nisman.

·        

© reuters.

De Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner

 

http://www.algemeiner.com/2015/02/03/draft-warrant-for-arrest-of-argentine-president-discovered-in-garbage-of-special-prosecutor-alberto-nisman/

 

MS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten