zondag 1 februari 2015

Egypte verklaart Hamas tot terroristische organisatie

Hamas wil Egypte niet langer als bemiddelaar .

 

Op 29 januari waren er in Egypte talloze aanslagen op politiestations, regeringsgebouwen, andere strategische voorzieningen en op politie en leger in de Sinai-woestijn. De aanslagen werden gepleegd door de islamitische terroristische  organisatie Ansar Bayt al-Maqdis en veroorzaakte vele doden en gewonden. Hoe is dit allemaal mogelijk terwijl het Egyptische leger een van de meest getrainde legers in het Midden Oosten is?

Egypte had de verbinding via de grens met Gaza al gedicht. De grens was afgesloten, 1200 huizen die in de weg stonden waren verwoest, 1850 tunnels onder de grens met Gaza waren vernield. Vanuit Gaza kon niemand meer gaan vechten in de Sinai. Bovendien had de regering al versterkingen gestuurd naar de Sinai inclusief wapenaanvoer, legervoertuigen en helicopters.

Generaal Al Sisi brak zijn bezoek aan Addis Ababa af, waar hij de jaarlijkse top van  de Organisatie van Afrikaanse Eenheid bijwoonde. http://www.jpost.com/Middle-East/Analysis-Egypt-and-the-new-terror-onslaught-389606.

Sinds Al Sisi afrekende met de Moslim Broederschap, 18 maande geleden, is de toestand in de Sinai dramatisch verslechterd en Ansar Bayt al-Maqdis sterk opgekomen en bieden locale Bedoeienen de helpende hand aan de terroristen. Onlangs verklaarde Ansar Bayt al-Maqdis zich onderdeel van de Islamitische Staat onder leiding van Abu Bakr al-Baghdadi en verklaarde de Sinai tot Sinai Province van IS. Donderdag 29 januari werd de aanval ook onder die naam uitgevoerd.

Het Egyptische leger is dan wel goed getraind, maar nooit in verdediging of aanval van guerilla~s, wat op het ogenblik in het Midden Oosten precies aan de hand is: Guerilla`s vallen overal aan en geen geregelde legers. Voor Egypte komt daar het probleem bij dat de Bedoeienen niet voor de regering gaan, maar zich verbinden met groepen die wapens verhandelen.

Een belangrijke oorzaak van de toenemende slagkracht van Ansar Bayt al Maqdis is, dat de toestand in Libie  zodanig uit de hand gelopen is, dat de wapenhandel en smokkel in dat land een enorme vlucht heeft genomen en al het wapentuig via Libie zijn weg ook naar de Sinai (en tot voor kort naar Gaz)a vindt. Wapens in overvloed in de Sinai.

Egypte heeft Hamas nu duidelijk afgezworen als bevriende organisatie, of zelfs als nuttige organisatie in de strijd voor de Palestijnen tegen Israel. Het hof in Egypte heeft Hamas officieel een terroristische organisatie genoemd en besloten dat Hamas niet meer in Egypte mag opereren. For the first time, an Arab leader is challenging the view that 'resistance' organizations fighting Israel necessarily serve Arab interests.  http://www.haaretz.com/news/middle-east/1.640040

Hamas kon natuurlijk niet stil blijven en heeft op zijn beurt  Egypte op 31 januari als bemiddelaar in de oorlog met Israel afgewezen na alle maatregelen die Egypte heeft genomen, Hamas als terreurorganisatie heeft ge kenmerkt en door ook maar enige doorvoer via Egypte naar Gaza af te snijden.

Bijkomend probleem voor Gaza is dat de donorconferentie in Cairo was en Egypte de coordinator is. Een snel verslechterende situatie in Gaza kan alleen maar tot ellende leiden. Het zou goed zijn als de gebruikelijke verwijten aan het adres van Israel eens plaats zouden maken voor een reeel beeld van de situatie in en om Gaza en men niet alleen met de mond hulp toezegt maar eens echt in Gaza gaat helpen en Hamas uitrangeert. Hamas maakt iedere opbouw of verbetering van de positie van de burgers onmogelijk.

MS

Hamas members at an anti-Israel rally in Rafah in southern Gaza, November 13, 2014. . (photo credit:REUTERS)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten