dinsdag 10 februari 2015

EU schendt internationaal recht

Oslo-accoorden behoren tot internationaal recht, niet alleen wat je er leuk van vindt.

 

Israel wordt om de oren geslagen met internationaal recht. Israel zou dat met voeten treden en daarom wil men sancties opleggen. Het hele beleid van onder andere de EU zou op internationaal recht gebaseerd zijn. De indruk bestaat dat dit uitsluitend voor Israel geldt. Als Abbas tegen de Oslo-accoorden ingaat, zoals eenzijdig Paestina erkennen, naar het ICC gaan en naar nog talloze andere internationale organisaties lapt hij het internationale recht aan zijn laars. Daar hoor je bijzonder weinig protest tegen. Een enkel land zegt nog wel dat vrede zo niet tot stand komt, maar overtreden van internationaal recht hoor je niemand zeggen.

De EU heeft de mond vol met veroordelingen over de zogenaamde bezetting, maar zelfs volgens internationaal recht is daar geen duidelijke uitspraak over. Men neemt de groene lijn als uitgangspunt, maar een overeenstemming daarover is nooit officieel tot stand gekomen. Het is meer wat men (oa de EU) wenst of redelijk vindt, maar zo werkt dat natuurlijk niet. Dat neemt niet weg dat je je af kunt vragen of Israel verstandig optreedt door buiten de groene lijn te bouwen en vaak wordt het als strafmaatregel tegen de Palestijnen opgevat. In ieder geval buitelen woordvoerders over elkaar heen om Israel dan te veroordelen. Hoewel de EU en ook Nederland officieel niet aan BDS (boycot, desinvesteren en sancties) doet raden ze firma`s actief af zaken te doen met vestigingen over de groene lijn. Die groene lijn, die ze  zelf hebben geaccepteerd buiten officiele organen en vooral buiten Israel om.

Maar nu overtreedt de EU zelf internationaal recht. Zoals gezegd behoren de Oslo-accoorden tot internationaal recht. Via de Oslo-accoorden is de Westbank in gebieden A tot en met C ingedeeld. Ieder gebied heeft bepaalde bevoegdheden en beperkingen. Zo is bij de Oslo-accoorden vastgesteld dat gebied C onder Israelische supervisie valt en de Palestijnen niet de beheerders zijn. De EU heeft een project gefinancierd voor illegale bouw van 400 Palestijnse huizen op 17 locaties  in gebied C. Ook de EU-vlag wappert daar dapper. Kennelijk is de EU zich wel bewust van het feit dat er iets niet klopt en dus zegt men dit te doen op humanitaire gronden. Men wil de PA meer gezag geven zo en feiten op de grond creeren, precies wat men Israel altijd verwijt. Alsof de EU dat zomaar kan bepalen en internationaal recht aan zijn laars kan lappen. De EU heeft ter plekke medewerkers met EU-embleem en een medewerker is gefotografeerd met een steen die hij naar militairen wilde gooien. Ook Oxfam haalt die humanitaire redenen aan, maar Oxfam is er om bekend liever Israel te pesten dan aan Palestijnse belangen te denken. Zo ontsloeg Oxfam hun ambassadeur Scarlett Johansson vanwege een reclame voor Sodastream, een Israelische fabriek buiten de groen lijn, waar Palestijnen even zo hoog loon kregen als de Israelische medewerkers en daarmee het dubbele van wat ze van de PA zouden krijgen. Die Palestijnen worden werkeloos als Sodastream daar weggaat. Maar Oxfam heeft geen boodschap aan die tevreden Palestijnse arbeiders. Hun BDS-boodschap heeft altijd voorrang.

 

SHARE PICTURE

 

Deze Palestijnse gebouwen kosten miljoenen Euro`s die de Europese burgers dus ophoesten. De EU werd hierop aangesproken, maar Maja Kocijancic, een EU-woordvoerder in Brussel, ontkende glashard wat er gebeurde. Toen ze geconfronteerd werd met de beelden van de bouw en de EU- en Oxfam-emblemen, hield ze een mooi praatje over hulp aan de PA om nieuwe infrastructuur te bouwen en Palestijnen te helpen hun land terug te krijgen. Kennelijk weet deze mevrouw niet dat er nooit een Palestijns land bestaan heeft en dat de EU geen enkel recht heeft dit te doen. Dit is maar een deel van EU-financiering waar een vies luchtje aan zit.

 

MS

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten