donderdag 12 februari 2015

Hamas greep alles aan om Israel in het verdomde hoekje te krijgen tijdens de Gaza-oorlog

Journalisten in Gaza zijn niet altijd journalisten

 

Nadat in Parijs 12 mensen bij Charlie Hebdo waren vermoord door terroristische islamisten kon je in sommige berichten lezen: “waarom maakt men zich zo druk om deze journalisten? In Gaza werden 20 journalisten door Israel gedood en niemand maakte zich druk.” Nu is een oorlogssituatie (want dit ging over de laatste Gaza-oorlog,)  totaal niet te vergelijken met een terroristische aanslag in een vredig land, maar deze uitspraak is ook niet waar. Er is een nieuw onderzoek naar deze journalisten in Gaza bekend, gepubliceerd door het in Tel Aviv gevestigde  Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center. Dit centrum onderzocht de lijst met namen die Hamas een week na de oorlog publiceerde. Ook de Palestijnse organisatie voor journalisten publiceerde deze lijst, maar ook daar domineert Hamas. Deze lijst vond al snel zijn weg over de wereld.

http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Half-of-names-of-Gaza-journalist-casualties-are-terror-operatives-or-members-of-Hamas-media-390871

De studie is nog niet afgerond, maar nu is al bekend: De helft van het aantal journalisten, 8 van de 17, die tijdens de oorlog in Gaza zou zijn gedood, betrof mensen die terreur bedreven namens Islamitische Jihad of direct in dienst van Hamas-nieuws waren. De Palestijnse Unie van journalisten en de Hamas-tak probeerden hun militaire-terroristische identiteit te verhullen en sprak enkel over journalisten. De onderzoekers catagoriseerden drie niveaus van banden met de Palestijnse Islamitische Jihad of met Hamas

Twee “journalisten” waren op het hoogste niveau actief in de militaire vleugel van Hamas en de Islamitische Jihad. Dat wil zeggen dat ze bewapend en geuniformeerd waren en als zodanig pr bedreven binnen Hamas en PIJ(Palestijnse Islamitische Jihad). Een van hen was Abdulla Fatzal Murtaja. Hij diende in de Izzadin Al-Kassam Brigade in het bataljon Shajiah. De andere “journalist”  behoorde tot de militaire tak van PIJ.

Het middelste niveau betekent dat de Hamasman of PIJman mediawerkzaamheden verrichtte voor Hamas en PIJ, of voor de locale Gazaanse  pers.

Het laagste niveau betreft burger-mediamedewerkers die werkten voor Hamas` Al Aqsa-tv en de krant  Al-Risala en diens website. Dr Reuven Erlich, het hoofd van het terrorisme informatiecentrum, vergelijkt deze mensen met de mensen die voor ISIS onthoofdingen van gijzelaars filmen. Die noem je niet direct journalist. Voor de terrorisme informatiedienst was de lijst van 17 journalisten goed te checken.

Een aantal van de 17 namen behoort tot echte journalisten, die werkelijk gedurende hun werk tijdens de oorlog werden gedood. Een aantal was wisselend journalistiek bezig en wisselend anders bezig. Een overig aantal werd gedood in huis of tijdens een reis, dus niet tijdens hun werk.

AP fotograaf Simone Camilli en de Palestijnse tolk Ali Shehda Abu Afash, die allebei op de lijst staan, werden gedood tijdens een wapenstilstand terwijl ze  verslag deden van Palestijnen die probeerden niet-geexplodeerde munitie onschadelijk te maken. Er was geen IDF in de buurt.

Journalisten hadden het sowieso erg moeilijk in Gaza tijdens de oorlog.  http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Gaza-reporters-tweets-Hamas-using-human-shields-368689   Ze werden door Hamas bedreigd met uitzetting of zelfs met de dood als ze activiteiten van terroristen wilden verslaan. Een enkeling bracht naar buiten dat Hamas binnen burgergroepen raketten lanceerde. De journalisten werden beschuldigd de IDF te informeren. Zo tweette de Australier Peter Stefanovic dat Hamas  zo juist raketten vlakbij en over zijn hotel had afgevuurd. Hij werd beschuldigd, dat dit nu de vierde keer was dat hij informatie van Gaza fabriceerde voor Israel en hem werd vervolging in het vooruitzicht gesteld. Ook werd eraan gerefereerd dat dit soort bedrog in WW11 met de doodstraf gepaard ging. Journalist John Reed van de Financial Times rapporteerde twee raketten die vlakbij het Shifa-ziekenhuis op Israel waren afgeschoten. Als antwoord kwam dat hij verantwoordelijk zou worden gehouden als Israel in antwoord het ziekenhuis zou bombarderen.

Verhalen over journalisten in Gaza moeten met de nodige zorg bekeken worden: Gaat het echt over journalisten die hun werk deden en konden zij vrij hun werk doen.

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten