donderdag 19 februari 2015

Heeft ICC een taak?

Zal het ICC besluiten verder onderzoek naar de Gaza-oorlog te doen?

 

Het ICC in Den Haag heeft besloten beperkt onderzoek te doen naar de daden van Israel (en Hamas???) tijdens de 50 dagen durende Gaza-oorlog van juli/augustus 2014. Daarna wordt besloten of er een diepgaand onderzoek zal plaatsvinden.

Ook dit beperkte onderzoek heeft al de nodige vragen opgeleverd, want het ICC is een juridisch orgaan. In de regels voor onderzoek staat ,dat het lid dat een onderzoek aanvraagt een staat moet zijn. Een staat heeft een bepaald territorium en dat ontbreekt Palestina zolang er geen overeenstemming met Israel is. Het ICC kan het territorium van Palestina niet vaststellen omdat dat een politieke kwestie is.

Een ander punt is, dat het ICC pas een zaak kan onderzoeken als de betreffende partijen zelf geen grondig onderzoek hebben ingesteld. Het ICC gaat niet iets opnieuw onderzoeken als er al een goed onderzoek gedaan is. Nu is het in het geval van Palestina zeker dat er geen enkel onderzoek naar de daden van Hamas zijn ingesteld, dus daarnaar zou onderzoek mogelijk zijn. Maar in het geval van Israel is er wel al onderzoek gedaan.

De chef van de VN Mensenrechtenraad Zeid Ra`ad al-Hussein maakt daar echter opmerkingen over. Israel (MAG:  Military Advocate General) l zou meer dan 100 incidenten onderzocht hebben, daar 13 zaken nader van onderzoeken en er  negen hebben gesloten. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4620510,00.html

Nu is Zeid niet zo maar iemand, maar hij is degene die het rapport Schabas in maart zal presenteren. Zoals inmiddels bekend, is de naamgever van de commissie Schabas al opgestapt nadat bekend werd dat  hij de Palestijnen eerder juridisch bijstond en onmogelijk objectief kon zijn. Bovendien is die commissie helemaal juridisch niet bevoegd, maar wordt pas van belang als er besloten wordt het rapport van deze commissie bij de VN aan te melden. Hoewel de Europese landen en Australie, Canada en de VS herhaaldelijk hebben vastgesteld dat de VN Mensenrechtenraad een gepolitiseerd eenzijdig orgaan is, zijn ze niet allemaal bereid achter hun eigen conclusies te gaan staan en onthouden ze zich vaak van stemming in plaats van tegenstemmen. Hoe dan ook, ze vormen de minderheid en zo komt een slecht rapport toch in de VN via de meerderheid van moslimlanden en hun vrienden.

De Advocaat Generaal. Majoor Generaal Danny Efroni bestrijdt de uitspraak van Zeid. Hij zegt dat Israel diep en grondig onderzoek heeft gedaan. Hij zegt dat de kwaliteit en professionaliteit van het onderzoek voldoende zijn om onderzoek van het ICC te voorkomen. Hij heeft 15 zaken onderzocht, waarvan twee werden gesloten omdat de Palestijnen niet wilden getuigen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4628703,00.html

Het is nu aan het ICC om zelf verder te beslissen, maar het lijkt niet waarschijnlijk dat een juridische instantie het rapport van een commissie, die zo juridisch onbehoorlijk gehandeld heeft, zal accepteren. Bovendien is toch echt te hopen dat het ICC geen politiek wil en zal bedrijven!

 

MS

 

 

 

 

 

  

           

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten