zaterdag 7 februari 2015

Is Israel de reden dat Turkije niet in Munchen verschijnt?

Veiligheidsconferentie in Munchen zonder Turkije.

 

In Munchen is deze dagen een grote veiligheidsconferentie. Aanvankelijk namen alleen NAVO-landen deel, maar in de loop van de jaren kwamen er andere landen zoals Rusland bij. Turkije is NAVO-lid en aanwezigheid is dan normaal. Maar de Turkse minister van buitenlandse zaken Mevlut Cavusoglu heeft zijn aanwezigheid geannuleerd met het excuus: Omdat Israel aanwezig is zal Turkije van deelname afzien. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191023#.VNU4D150z4Y  Nu zijn de verhoudingen tussen Turkije en Israel alles behalve vriendschappelijk meer, maar dat geld voor Turkije met andere landen ook. Bovendien heeft Turkije er geen enkel probleem mee landen te bruuskeren zoals Peres na de vorige Gaza oorlog door Turkije openlijk  werd vernederd. Turkije lijkt er zelfs plezier in te hebben andere landen te schofferen. Zo pakte het een Nederlandse journalist op tijdens het kennismakingsbezoek van Koenders aan Turkije en werd later weer een andere Nederlandse journalist opgepakt. Erdogan bekritizeert de hele wereld.

De reden dat Turkije in Munchen ontbreekt zou wel eens een andere oorzaak kunnen hebben.  Het lijkt er sterk op dat de NAVO-landen Turkije inmiddels niet meer vertrouwen. Een van de redenen is dat het er op lijkt dat Turkije en IS een soort overeenkomst hebben. Turkije weigert mee te doen aan een gezamenlijke aanval op IS. Bovendien laat Turkije  jihadisten gewoon door, accepteert IS-propaganda en IS valt op zijn beurt Turkije niet aan. Websites die Turkije onwelgevallig zijn worden tegenwoordig gewoon geblokkeerd, maar de websites die Jihadisten werven of met andere propaganda van IS blijven gewoon in de lucht. Dat Turkije 180 jihadisten liet gaan in ruil voor gevangen Turken door IS heeft de NAVO-landen aan het denken gezet. Daarom wordt lang niet alle westerse informatie met Turkije gedeeld en daardoor kent Turkije de namen van gezochte personen niet altijd en laat het die gewoon door.  Zo kon de geliefde van de terrorist Amedy Coulibaly, die de Franse kosjere supermarkt terroriseerde en er 4 mensen doodde, Hayat Boumeddiene gewoon in Turkije de douane passeren vanuit het vliegtuig en daarna naar Syrie doorreizen. .Ook Jihadisten uit IS kunnen gewoon Turkije in en via Turkije komen ze dan Europa weer binnen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Zo kwam een Belgische Jihadist op het paspoort van een Nederlandse Jihadist Belgie weer binnen en werd aanvankelijk gedacht dat de gedode terrorist in Verviers een Utrechtenaar was.. Jihadisten in IS moeten hun paspoorten inleveren en zo kunnen paspoorten bij weer anderen terecht komen. Maar er is nog een gevaar met Turkije.  Door het vrije verkeer van Jihadisten en de tolerante houding van Turkije naar terreurorganisaties hebben zich ook terreurcellen gevestigd in Turkije, waartoe ook Hamas gerekend kan worden dat zijn leider Saleh al Arouri in Turkije als uitvalsbasis heeft. Zo heeft IS eveneens voet aan de grond in Turkije zelf en kan het opstanden veroorzaken binnen Turkije. Geen aangename gedachte voor de NAVO.

Het is goed denkbaar dat Turkije geen zin heeft in lastige vragen op de veiligheidsconferentie in Munchen en nu de ideale uitvlucht heeft gevonden door Israel aan te wijzen als verklaring van zijn afwezigheid. Israel heeft intussen gemeld geen boodschap aan Turkije te hebben bij de beslissing wel naar Munchen te komen. http://www.jpost.com/Breaking-News/Israel-will-attend-every-major-conference-whether-Turkey-likes-it-or-not-390237.

 

 

MS

 

Opmerkingen naar waarnet.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten