vrijdag 20 februari 2015

Proces tegen PA en PLO New York

Winst in proces kan consekwenties hebben voor ICC-gang Abbas.

 

Het proces in New York van 11 Amerikaanse families tegen de PLO en de PA nadert zijn einde. Zowel aanklagers als verdedigers hebben hun woordje gedaan. Maar ook de familieleden van de omgekomen Amerikanen en de gewonde overlevenden van 6 aanslagen gedurende de 2` Intifada, die van 2002-2004 plaatsvonden, zijn verhoord. Deze getuigenissen bleken erg aansprekend, zodanig dat ook de jury-leden in tranen waren na afloop. De verdediger van de PA, Rochon, betoogde dat een jury die huilt niet betrouwbaar is, maar de rechter George Daniels vond dat een onzinnige stelling. Hij had wel vaker huilende juryleden meegemaakt.

Rochon betoogde wel meer onzin, namelijk dat de terroristen allemaal individueel om eigen redenen de aanslagen hadden gepleegd. Centraal staat echter dat zowel de terrorist zelf als diens familie een uitkering van de PA krijgen en op de loonlijst voor een levenslang pensioen staan. Bovendien bevonden zich onder de terroristen politieagenten van de PA, werknemers van de PA en PA-commandanten, die nota bene tijdens hun verblijf in Israelische gevangenissen na veroordeling voor terroristische daden zelfs door de PA gepromoveerd werden.

De jury zal zowel emotioneel als rationeel tot een uitspraak moeten komen. Daarbij moet als positief worden gezien dat bewijs, afgegeven door de  IDF-militare rechtbank als legitiem bewijs wordt meegeteld.

Die uitspraak kan vergaande gevolgen hebben. In de eerste plaats wordt een een bedrag van 3 miljard geeist van de PA. Maar daarnaast zou een verlies van de PA in deze zaak een enorme diplomatieke nederlaag inhouden en waarschijnlijk de PA minder enthousiast maken om Israel verder juridisch aan te pakken. Als de PA wint zou dat voor Amerika betekenen dat toekomstige terrorisme-processen in de lucht komen te hangen.

http://www.jpost.com/Israel-News/Who-will-win-first-US-terrorist-trial-against-the-Palestinian-Authority-391648

 

MS

 

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten