woensdag 4 februari 2015

Schabasrapport wordt gewoon op 23 maart gepresenteerd.

Vervanger van Schabas Mary Mc Cowan Davis zet werk voort.

 

De voorzitter van de VN-commissie die de oorlog in Gaza onderzoekt, William Schabas, is per onmiddellijk afgetreden nadat bekend werd dat hij de PLO als jurist geadviseerd had. Niet dat Schabas dat het probleem vindt, maar het feit dat het bekend is geworden is zijn probleem. Al van begin af aan waren er protesten tegen Schabas die zich negatief over Israel, Peres en Netanjahoe uitliet voordat het onderzoek zelfs gestart was. Het State Department in Amerika heeft zich bij monde van Jen Psaki uitgesproken tegen de commissie waarbij Psaki aangaf al van het begin tegen deze commissie te zijn geweest. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/190891#.VNH6Vl50z4Y  Zij voegde daaraan toe dat, gezien het eenzijdige karakter van de resolutie die tot instelling van de commissie leidde en de geschiedenis van het HRC-standpunt ten aanzien van Israel, Amerika er niet in gelooft  dat een dergelijke commissie van onderzoek bijdraagt aan het eerste doel om een houdbare en duurzame overeenstemming te bereiken. Israel had al besloten niet met een commissie onder leiding van de biasbedrijvende Schabas mee te werken.

Schabas is inmiddels vervangen door Mary Mc Cowan Davis als voorzitter van de VN-onderzoekscommissie, die de laatste Gaza-oorlog, Operation Protective Edge, onderzoekt. Zij is benoemd door de president van de VN Mensen Rechten Raad Joachim Ruecker. Davis trad toe tot de commissie nadat Amal Cloony-Alamuddin (de vrouw van George) haar benoeming niet aanvaardde. Davis was al lid van de driekoppige commissie samen met Schabas en Doudou Diene uit Senegal. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4622664,00.html  Davis was rechter van het Supreme Court van New York en heeft veel ervaring met internationaal recht en mensenrechten. Ook was zij al lid van de Goldstone-commissie. Deze commissie beschuldigde Israel van oorlogsmisdaden na de Gaza-oorlog van 2008/2009. Maar later werd duidelijk dat de commissie geen onbeperkte toegang tot bewijsmateriaal had gekregen in Gaza en de voorzitter Goldstone nam toen openlijk afstand van de conclusies van zijn rapport.

De president van UCR heeft verklaard dat hij het besluit van Schabas om af te treden respecteert en het apprecieert dat Schabas zelfs de schijn van belangenverstrengeling heeft vermedenen en op die manier de integriteit van het proces bewaakt heeft. Dit laatste kan de president wel beweren, maar wie bewijst dat dat waar is nu blijkt dat Schabas de PLO bijstond, dat nog steeds geen probleem vindt en alleen aftrad vanwege de commotie. Natturlijk kijkt Hamas hier even anders tegenaan. Fawzi Barhoum weet het aftreden van Schabas aan de hoge druk door Israel en de Zionistische lobby op de commissie en haar voorzitter. De Israelische druk is alleen maar bedoeld om straf te ontlopen en de waarheid te vermoorden.

De commissie heeft al alle zaken uit de oorlog onderzocht onder Schabas en is vast van plan het eindrapport 23 maart te presenteren. Nu al valt te voorzien dat er een hevige strijd zal ontstaan over de conclusies en het waarheidsgehalte. Te vrezen valt dat de VN gewoon doordrukt en regeringen weer als altijd over een VN-rapport zullen spreken alsof het niet zeer discutabel is. Helaas worden er ook altijd consequenties aan verbonden, wat in dit geval ronduit kwalijk zou zijn.

 

MS

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten