vrijdag 6 februari 2015

serry na 7 jaar weg

Bulgaar Nicolyi Mladenov nieuwe VN-man

 

De Nederlander Robert Serry gaat na 7 jaar weg als UN Special Coordinator for the Middle East Peace Process and the UN Secretary-General's Personal Representative to the PLO and Palestinian Authority. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4623615,00.html

Als zodanig was Serry bij veel zaken en coordinatie betrokken.

Verleden week uitte hij nog kritiek op Hamas, dat de burgers van Gaza in de kou laat staan en eigen belangen dient. Serry uitte zijn aanklacht nadat de burgers van Gaza het VN-hoofdkantoor hadden bestormd omdat de VN had aangekondigd dat het geld op was. Een donorconferentie in Cairo na de Gaza-oorlog had 5,4 miljard dollar toegezegd gekregen voor de heropbouw van Gaza. Slechts een kwart werd werkelijk overgemaakt. Van dat geld betaalde Fatah eigen rekeningen en Hamas schafte er materialen voor terreurtunnels en nieuwe raketten van aan. Voor de burgers bleef niets over.

In juni kwam Serry in het nieuws toen hij 30 miljoen dollar direct van Qatar naar Gaza wilde brengen om salarissen van Hamas-ambtenaren te kunnen betalen. Hamas had geen geld daarvoor en Fatah betaalde alleen zijn eigen, door Hamas  weggestuurde ambtenaren, die werkeloos thuis zitten. Serry dreigde nog even persona non grata te worden, maar zover kwam het niet.

Bij zijn afscheidsrede voor studenten uitte hij zijn zorgen over de situatie nadat het vredesproces dat Amerika begin vorig jaar leidde, op niets was uitgelopen. De neerderzettingen acht hij een probleem voor de twee-statenoplossing en hij waarschuwt voor het gevaarlijke pad naar 1 staat, waarin geen coordinatie met de PA voor veiligheidszaken zal zijn. Hij waarschuwt dat een Joodse democratische staat onmogelijk is zonder de oostgrens te definieren. Hij beschouwt de eenheidsregering van de PA alleen maar als een “voorstelling”, maar ziet in Gaza “de olifant in de kamer”.

De nieuwe man, de bulgaar Nikolay Mladenov, is 42 jaar en voormalig minister van buitenlandse zaken van Bulgarije. Hij wordt beschouwd als een vriend van Israel en dat is goed nieuws. Hij zal een voorname rol kunnen spelen bij de voortgang van het onderzoek van de Mensenrechtenraad, maar ook in allerlei overleg en coordinatie-zaken. We zullen nog veel van hem horen.

 

MS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten