zondag 22 februari 2015

Tony Blairs idee door Hamas meteen onderuit gehaald

Tony Blairs voorwaarden voor vrede roepen weerstand op bij Hamas.

 

 

Tony Blair is de vertegenwoordiger van het kwartet in de besprekingen tussen Israel en de PA. Het kwartet is in 2002 in Madrid opgezet en bestaat uit de VS, Rusland, de EU en de VN. Het kwartet heeft vanaf het begin in 2002 onderhandelingen met Hamas  afhankelijk gesteld van drie voorwaarden aan Hamas:

1 afzweren van geweld tegen Israel

2 erkenning van Israel

3 erkenning accoorden tot dan toe gesloten tussen Israel en de PA.

Het laatste initiatief van het kwartet stamt uit 2011. Het slelde toen een tijdslijn voor voor het bereiken van vrede en eind 2012 moest dit gerealiseerd zijn. Deze tijdslijn heeft niets opgeleverd. Het laatste jaar heeft het kwartet niet veel van zich laten horen om Kerry de mogelijkheden te geven het vredesproces voort te zetten, wat inmiddels ook mislukt is.

Blair heeft zeer onlangs Gaza weer bezocht en na afloop een plan gelanceerd om uit de impasse te komen. Daarbij stelde hij onder andere:

Gaza moet eerst aangepakt worden. De grenzen met Israel en Egypte zouden open moeten zijn waarbij een Palestijnse houding van verzoening noodzakelijk is en dus het doel vrede is. Verder dient de internationale gemeenschap helderheid van Hamas te krijgen. Is Hamas een nationalistische beweging die de Palestijnse staat nastreeft of is Hamas een deel van een bredere Islamistische beweging met een regionale betekenis en die invloed uitoefent op regeringen buiten Gaza. Is Hamas bereid een Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967 te accepteren en dat als definitieve oplossing te zien?

Hamas heeft nu gereageerd op Blairs voorstel via Ma`ans nieuws.   http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191546#.VOWuK150z4Y   Hamas Accuses Tony Blair of Imposing 'Preconditions'

Hamasleider Abu Marzouk wees er op dat Tony Blair als vertegenwoordiger van het kwartet totaal anders reageert dan als  de premier van Engeland die hij was. Toen sprak hij niet over de drie voorwaarden van het kwartet, maar sprak hij over geeigende voorwaarden. Maar daarnaast stelt Blair nu 5 nieuwe voorwaarden aan Hamas, waaronder Palestijnse verzoening onderling, een politiek programma dat gebaseerd is op een Palestijnse staat volgens de grenzen van voor 1967 en de bevestiging dat Hamas een Palestijnse beweging is die Palestijnse doelen nastreeft en geen deel van een Islamistische regionale beweging. Bovendien moet de twee-staten oplossing definitief zijn en moet Hamas terroristische activiteiten naar Egypte toe afzweren. Marzouk herhaalde dat Hamas een Palestijnse, Arasbische en islamitische verzetsorganisatie is die streeft naar Palestijnse terugkeer naar hun land, vrijheid en bevrijding. Topprioriteit van Hamas is nu verzoening en een eind aan de inter-Palestijnse ruzies, om te komen tot een nationale Palestijnse consensus met als doel de terugtrekking van Israel van de Westbank en Jeruzalem en het stichten van een onafhankelijke Palestijnse staat met als hoofdstad Jeruzalem. Hamas zal geen enkele overeenkomst tekenen waarin de rechten en aspiraties van het Palestijnse volk geconfiskeerd worden. Tenslotte zei hij dat het onbespreekbaar is dat Hamas over de veiligheid en stabiliteit van Egypte zou besluiten of zich zou bemoeien met interne Egyptische aangelegenheden.

 

MS

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten