zaterdag 14 februari 2015

wapens via de zee voor Gaza

Aanvoer wapens van diverse partijen voor Hamas

 

Omdat wapenaanvoer via land zeer moeilijk is geworden probeert Hamas de aanvoer via de zee gaande te houden. De Israelische marine patrouilleert meer dan vroeger, maar via vissersbootjes lukt het toch nog soms smokkelwaar Gaza binnen te krijgen. Het enige wat wij lezen in de Nederlandse pers is dat de vissers klagen dat hun bewegingsvrijheid ernstig beperkt wordt door Israel. Zeer recent, op 19 januari, heeft de Israelische marine een boot onderschept met materialen voor raketten die van de Sinai naar Gaza onderweg was. Er waren 3 Gazanen aan boord, die verklaarden te werken voor Izzadin Al-Kassam, de militaire vleugel van Hamas. Door de drie te ondervragen kreeg de veiligheidsdienst inzicht in de smokkelroutes over zee, ook over de Middellandse zee. Niet alleen wapentuig, maar ook consumentenproducten werden op deze manier naar Gaza gesmokkeld. De drie verklaarden dat de zeeweg voor smokkel nu de aangezen weg was, nu de landroutes of afgesloten of streng bewaakt werden. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israel-Navy-Shin-Bet-intercept-attempt-to-ship-weapon-material-to-Gaza-390738

Hoe lopen de routes naar de kust van Gaza? Er zijn routes via Libie, via de Sinai, via Afrika, via Iran en via de Middellandse zee etc.

Libie is sinds de val van Gadaffi een wapenhub. Er waren al veel wapens aangeschaft onder Gadaffi, meer zelfs dan waar ook, maar na de val van Gadaffi zijn de wapenopslagplaatsen massaal geplunderd. Het centrale gezag ontbreekt in Libie en zo hebben wapenhandelaren vrij spel. Niet alleen de massale hoeveelheid wapens van Gadaffi, maar ook nieuw aangevoerde wapens vinden hun weg via Libie Afrika in, de woestijn door en ook naar de Sinai en zo naar Hamas in Gaza. Hoe die wapens vanuit de Sinai Hamas, nu de grens potdicht is, nog bereiken is werk voor specialisten om dat uit te vinden. Ook hier worden een aantal zeeroutes gebruikt.

http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/191292#.VN3SFV50z4Y

Iran is een verhaal apart. Michael Eisenstadt, directeur van het Military and Security Studies programma van het Washington Institute voor politiek voor het Midden Oosten heeft een boekje open gedaan: Benham Shaharivari, die in Ardabil in Noordwest Iran werd geboren is het hoofd van een cel die onder de Iraanse regering opereert om overal wapens te leveren. De zogenaamde Unit 190 van de Quds Force van de  Revolutionaire Garde smokkelt al deze wapens naar gebieden waar Iran wil bewapenen zoals Hamas, Hezbolla, maar ook de Houthis in Jemen. Shaharivari heeft een netwerk van stromannen opgezet die sancties ontwijken. Niet alleen wapens en nachtkijkers en lange afstandsraketten worden zo geleverd, maar ook poedermelk, cement en voertuigonderdelen. Deze goederen worden vaak verstopt onder legale bepakkingen. Dit is niet nieuw, maar gebeurde al veel eerder ook. Zo werden in 2007 mortiergranaten voor Hezbolla die via Syrie (in strijd met resolutie 1747) gingen, ontdekt toen Turkije containers met Shaharivari`s handtekening erop onderschepte. Deze lading ging gewoon eerst via de luchthaven van Teheran. In de Persische Golf zijn diverse eilanden waarvandaan  Iraanse wapenleveranties verscheept worden. In 2012 ontplofte wapens, die voor Gaza bestemd waren, in de Soedanese hoofdstad Khartoum, waar Iran ze had opgeslagen. Krartoum verdacht Israel ervan de explosies te hebben veroorzaakt. Israel reageerde alleen door te zeggen dat deze wapens zo niet via Egypte naar Gaza konden worden gebracht. Zo heeft Israel diverse keren wapenaanvoer naar Gaza weten tegen te houden. In 2011 werd de Victoria met Iraanse raketten voor Gaza onderschept.  In 2014 onderschepte de Israelische marine het commerciele schip Klos-C waarop zich Syrische lange afstandsraketten bevonden.  In 2013 onderschepte de Amerikaanse marine 40 ton antitank en antivliegtuigraketten die aan boord waren van de Jeehan-1.

Dit is maar een topje van de ijsberg van de pogingen wapens Gaza binnen te krijgen. Alleen als zo`n missie mislukt lees je er in de Israelische kranten over. Men heeft geen idee hoeveel er wel lukt.

 

MS

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten