zondag 15 maart 2015

aanpak BDS

Conferentie in Los Angeles om BDS aan te pakken

 

Eind deze week begint in Los Angeles een conferentie waarop de aanpak van BDS zal worden besproken, zowel in uitvoering als in gezamenlijkheid. Het initiatief voor deze conferentie komt van de groep: Stand With Us. Bekende sprekers leveren hun bijdrage zoals Alan Dershowitz, Bassem Eid van de pro-co-existence Palestinian Human Rights Monitoring Group, David Renzer van Creative Community For Peace, Richard Cravatts van Scholars for Peace in the Middle East.

Hoewel de huidige BDS campagne  zijn oorsprong vindt in de NGO-conferentie in Durban in 2001, wordt hij echt actief gevoerd sinds 2005 op verzoek van Palestijnse NGO`s. Toch gaat de geschiedenis van BDS ver terug.

Het begon allemaal als anti-Joodse campagne en de moderne BDS-campagne wordt ook steeds meer anti-Joods en antisemitisch. Al in de middeleeuwen was er soms sprake van boycot, maar in 1880 kreeg het een wereldforum. Het begon als een actie tegen een zekere lord Boycott in het graafschap Mayo. Deze actie werd zo beroemd dat de naam boycot was geboren. Laat in de 19`eeuw lieten over heel Europa anti-semitische actiegroepen van zich horen en zij gebruikten het woord boycot al. In 1892 escaleerde deze boycot in Palestina onder Ottomaans bewind en leidde tot straffe nieuwe wetten nog voordat er een zionistische organisatie was. Na de Eerste Wereldoorlog en zeker nadat in 1922 er officieel sprake was van een Joods zelfbeschikkingsrecht bloeide de zionistische economie in Palestina op. De Groot Moefti Haj Armin al Husseini begon de eerste boycots van de Joodse aanwezigheid in Palestina en zette de Arabische bevolking op tegen de Joden. In april 1933 formaliseerde Hitler de al bestaande aanzet tot boycot van Joodse winkels. De Moefti en Hitler werkten samen om de Joden te boycotten en in 1940 sloot de Moefti zich aan bij Hitler en deelde zijn ideeen met de Arab Higher Committee. Na 1948, toen Israel een feit was, nam de Arab League`s Central Boycott Office  vanuit Damascus deze taak op zich en de Arabische boycot was een feit. Bedrijven die handel wilden drijven met Arabische landen moesten een verklaring ondertekenen dat ze geen handel met Israel dreven en personen die de Arabische landen bezochten moesten een niet-Jood verklaring tekenen. In Amerika werd daartegen  in de 70-ger jaren al een wet aangenomen en in 2002 was die boycot wat dood gebloed. Echter in 2005 startten de Ford Foundation en de New Israel Fund, maar ook de Coalition of Woman for Peace een hernieuwde campagne, nu onder de vlag van Politieke correctheid en mensenrechten en begonnen valse en verdraaide feiten en historische herschrijvingen rond te bazuinen, waarbij ze de volle steun van de VN-Mensenrechten Raad kregen.

Tegenwoordig omhelst BDS een groot gebied en is er een sterke druk op universiteitscampussen, universiteitsorganisaties, waarbij de inzet dezelfde is als bij de oorspronkelijke anti-Joodse en antizionistisch aanpak van Hitler en de moefti.

Er zijn diverse organisaties die hier tegen vechten zoals SPME maar de organisaties werken nog niet goed samen en dat moet nu gaan gebeuren. Ook helpt de nieuwe wet in Amerika The United States-Israel Trade and Commercial Enhanceme nt Act. De nieuwe verordening van het congres houdt in dat aan een handelsverdrag met Europa een afwijzing van BDS wordt gekoppeld. Men hoopt op deze manier toekomstige VS-handelpartners te weerhouden van economische discriminatie van Israel. Alles bij elkaar is actie hoognodig, ook in Nederland, want de BDS-beweging hier is al jaren bezig en groeiende.

 

 

Anti-Israel boycott movement

Reuters

MS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten