zaterdag 14 maart 2015

Abbas heeft geen keus?

Misschien is een betere kop: Abbas heeft andere prioriteiten

 

Vrijdag 13 maart was Abbas op een  economische conferentie in Sharm el Sheikh. Daar sprak hij in de wandelgangen met de pers en vertelde, dat hij zijn relaties met Israel moet herzien en dat hij de economische en veiligheidsbetrekkingen wil opzeggen. Hij heeft geen keus omdat Israel de belasting inhoudt, waarop de PA recht heeft en zo zonder geld komt te zitten. Natuurlijk blijft onbesproken waarom Israel tot deze maatregel besloot. Het was een strafmaatregel omdat Abbas naar het ICC liep ondanks beloften dat niet te zullen doen en verder liep Abbas naar minstens 15 andere internationale organisaties om Israel dwars te zitten. Bovendien had hij ook de banden (verleden jaar april) weer met Hamas aangehaald en was tot een eenheidsregering gekomen , waarmee hij Israel wilde dwingen met Hamas te praten. Het resultaat was een verbroken vredesproces en de woede van Israel. De vraag is of deze maatregel van Israel nuttig en verstandig is, maar dat is een andere vraag.

Abbas heeft dus geen geld. Dat is een te snelle conclusie. Zoals de Hamasvertegenwoordige Al-Hayya onlangs  onthulde, houdt Abbas de helft van de donorgelden aan Gaza zelf. Aan het eind van de afgelopen Gaza-oorlog werd tijdens een donorconferentie in Cairo 5,4 miljard dollar beloofd voor de herbouw van Gaza. Van dat bedrag is tot nu toe maar een deel overgemaakt, maar het blijkt, dat Abbas de helft achterhoudt voor eigen rekeneningen. Abbas heeft geen geld waar het hem uitkomt. Want hij betaalt keurig zijn talloze ambtenaren die in Gaza door Hamas de laan zijn uitgestuurd en vraagt er niets voor terug. Die mensen zitten thuis op de bank. Daarnaast betaalt hij nog steeds 6% van het jaarlijkse budget, zo`n 4,5 miljoen dollar per maand, aan terroristen die in gevangenis zitten en nog eens 6,5 miljoen dollar aan hun families. Dit gaat gewoon door ondanks het feit, dat juist dit hem het proces in New York deed verliezen doordat het als bewijs voor ondersteunen van terrorisme werd gezien. En niet alleen kiest hij er dus voor terrorisme als prioriteit te stellen, het kost hem 665 miljoen dollar extra. De uitspraak in New York was dat de slachtoffers van zijn terrorisme 228 miljoen van hem krijgen en onder de terrorismewet van Amerika wordt dat bedrag verdrievoudigd.

Voordat derden nu besluiten Abbas verder te ondersteunen zou het goed zijn eerst eens naar de prioriteiten van Abbas te kijken. Bovendien is de wet in Amerika. dat landen die terrorisme steunen niet mogen worden geholpen. Juist in Amerika is Abbas voor terrorisme nu veroordeeld.

 

MS

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten