donderdag 26 maart 2015

Amnesty International wordt eindelijk wakker.

Hamas begaat misdaden!

 

Terwijl iedereen heeft kunnen zien dat Hamas in de Gaza-oorlog raketten afschoot naast een hotel met buitenlandse journalisten en heeft kunnen horen dat er in minstens drie VN-scholen in Gaza wapens en raketten waren verborgen heeft Amnesty deze feiten nu ook ontdekt. Bovendien beseft Amnesty opeens dat de raketten die op Israel werden afgevuurd willekeurig waren en dat Hamas te weinig rekening hield met de burgers van Israel. Je zou er tranen van in je ogen krijgen dat Amnesty al een half jaar na dato “ontdekt” wat iedereen allang heeft gezien met eigen ogen of wat al jaren duidelijk is. En kijk eens aan: ze hebben ook ontdekt dat er vanuit ziekenhuizen werd geschoten en vanuit een Grieks-orthodoxe kerk. Het staat allemaal in een rapport dat deze week het licht zag. Vreemd is, dat Amnesty hier een half jaar voor nodig had, maar al tijdens de oorlog in augustus 2014 wist dat Israel misdaden pleegde. Je vraagt je af hoe het mogelijk is dat Amnesty als eerste weet wat Israel verkeerd doet en een half jaar nodig heeft voordat het doorkrijgt wat Hamas allemaal uitspookt. Het doet vermoeden dat Amnesty altijd onmiddellijk onvoorwaardelijk gelooft wat Hamas vertelt en eerst eens heel lang wil onderzoeken of wat Israel zegt wel klopt.

Amnesty heeft ook ontdekt dat Hamas menselijke schilden gebruikte en dat hun raketten ook eigen burgers troffen als ze verkeerd terecht kwamen. Je vraagt je af wanneer Amnesty  gaat ontdekken dat Hamas Fatahmensen standrechtelijk doodde onder het mom van spionage voor Israel. En wanneer gaat Amnesty ontdekken dat Palestijnen gedwongen werden terreurtunnels te bouwen, waar ze gebliddoekt naartoe werden gebracht?

Maar Amnesty zou Amnesty niet zijn als het rapport toch concludeert dat het geweld van Israel disproportioneel was. Hoeveel Palestijnen direct of indirect het slachtoffer waren van eigen vuur of ingrijpen wordt niet duidelijk en betreft zeker niet het aantal dat Amnesty aanhoudt. Dat getal is maar een topje van de werkelijke ijsberg. Daarnaast worden nog steeds alle slachtoffers aan Palestijnse kant, ook die door Hamas omkwamen,  allemaal als slachtoffer van Israel geteld. Bovendien lijkt het toch zeker ook van belang wie de aanleiding tot die oorlog gaf door met de dag meer raketten af te vuren op Israel  en ook nog eens tijdens de oorlog telkens het bestand te doorbreken. Zo ver is Amnesty nog niet gekomen, misschien over een jaar? Of misschien wel nooit!

 

MS

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten