maandag 30 maart 2015

Arabische eenheid in Sharm El-Sheikh?

De Arabische Liga vergadert verder

 

De Arabische Liga vergadert in Egypte en dat is wereldnieuws. Dat is niet zo gek, want de grootste problemen van dit moment spelen zich af in hun midden, of hebben in ieder geval de moslimcomponent gemeen. Maar moslim alleen staat niet garant voor deelname, want het gaat om de soenitische moslims. Grootste vijand is Iran, een shiitisch land. Zo kon het gebeuren dat de Saoedische vertegenwoordiger verklaarde dat niet Israel de grootste vijand is, maar Iran. Terwijl Iran juist de boodschap aan Saoedi-Arabie had afgegeven, naar aanleiding van de Saoedische aanval op de shiieten in Jemen, dat Saoedi-Arabie goed in de gaten moest houden dat het verkeerd bezig was, omdat Israel de grootste vijand is. Waarmee maar weer eens duidelijk is dat Israel voornamelijk als bliksemafleiding in dit milieu gebruikt wordt. Als de animositeit tussen soenieten en shiieten minder groot is wil het nog wel lukken Israel als bindbindel voor de moslims te misbruiken, maar nu, met IS, de Houthi`s in Jemen, de chaos in Syrie en Libie , de Iraakse problemen tussen soenieten en shiieten, wordt de werkelijke angel van de vele conflicten duidelijk. Dat is namelijk de eeuwenlange strijd tussen soenieten en shiieten die nu weer in alle heftigheid is opgelaaid.

Om de zaak nog ingewikkelder te maken heeft ook Rusland een duit in het zakje gedaan. Poetin stuurde de Liga een brief. De president van Egypte, Abdel Fattah Sisi, las de brief in de vergadering voor. Daarin gaf Poetin aan zich in te zullen zetten voor de Palestijnen opdat zij hun eigen onafhankelijke staat krijgen met Oost Jeruzalem als hoofdstad. Verder schreef Poetin dat hij de Arabische aspiraties ondersteunde voor een welvarende toekomst en voor de oplossing van alle problemen in de Arabische wereld door vreedzame middelen en zonder bemoeiienis van buitenaf. Maar dit wekte de woede van de minister van Buitenlandse Zaken van Saoedi Arabie, Prins Saud Faisal . Hij noemde Poetin hypocriet, omdat Poetin Syrie in de persoon van Bashar Assad steunt.  Daarmee creeert Poetin instabiliteit. Dat was weer moeilijk voor Egypte, dat net de banden met Rusland heeft aangehaald. In februari werd Poetin nog groots onthaald in Egypte.

Als de Arabische Liga ooit komt tot een eigen gezamenlijk leger, zoals nu is uitgesproken in Sharm El-Sheikh, zal het nog een hele klus worden om gezamenlijke doelen te vinden en samen op te trekken, zeker als of Iran, of Rusland, of Amerika vindt dat de beslissing om aan te vallen niet goed is. En daar Rusland ernstig bezig is zijn belangrijke rol op het wereldtoneel te vergroten, zal het moeilijk denkbaar worden dat en Amerika en Rusland zo`n militaire ingreep gaan steunen. Tel daarbij op dat Iran via proxy`s shiitische belangen steunt en Rusland en Syrie daarbij belangrijk zijn, dan zie je welke rol dit Arabische leger zal kunnen spelen.

 

 
Saudi King Salman and his delegation at the Arab League Summit (Photo: EPA)

 

 MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten