zaterdag 7 maart 2015

BDS schadelijker voor Palestijnen dan voor Israel

BDS wordt in Israel voornamelijk als psychologische oorlogsvoering gezien

 

De BDS-campagne schaadt Palestijnen voornamelijk. Zo zou Royal Haskoning een gebied, de kidronvallei tussen Jeruzalem en de Dode zee, saneren dat ernstig vervuild is en er een waterzuiveringsproject uitvoeren. Ook een afvoersysteem (riolering)   zou Haskoning aanleggen. Door druk van NGO`s en advies van nota bene Buitenlandse Zaken in Nederland trok Royal Haskoning zich terug. Er werd gezegd dat financiele en juridische problemen gepaard gingen met projecten over de “Groene Lijn”, wat overigens nog te bezien valt, want in Frankrijk wees een proces in een dergelijke zaak uit, dat dit soort projecten rechtmatig is. Er wordt dus voornamelijk gedreigd met uiteindelijk loze dreigementen. Resultaat: uitstel van een oplossing voor de sterk vervuilde Kidronvallei. Voornaamste slachtoffers? De Palestijnen die in dit gebied wonen, van wie het aantal aanzienlijk groter is dan de bewoners van de nederzettingen die daar liggen. Volgend voorbeeld: Soda Steam, waar actice Scarlett Johansson een reclamefilmpje voor maakte. Scarlett moest van Oxfam kiezen: of die reclame maken of haar ambassadeurschap voor Oxfam behouden. Zij kon geen ambassadeur voor Oxfam blijven als ze reclame voor deze fabriek zou maken. Oxfam was tegen Soda Stream omdat de fabriek buiten de “Groene Lijn” stond. Die fabriek moest dus geboycot worden van Oxfam. Scarlet ging weg bij Oxfam en deed gewoon die reclamefilm. Zij merkte heel terecht op, dat zij voor vreedzaam samenwerken was van Israel en de Palestijnen, dat het merendeel van de medewerkers van Soda Stream Palestijnen waren, die Israelische lonen kregen en daarmee  3-5 maal zo veel verdienden als de PA ze zou betalen. Bovendien bleken deze Palestijnen erg tevreden over hun werk, de sfeer en het beleid in de fabriek. Naar aanleiding van deze zaak besloot de directeur toch de fabriek te verplaatsen en nu zijn al die Palestijnen werkeloos. Goed gedaan Oxfam!

De hoofdanalist van Moody`s  meldde deze week dat de BDS-campagnes veel schadelijker zijn voor de fragiele Palestijnse economie dan voor Israel. Ook de bank van Israel geeft aan dat de schade van de BDS-beweging in cijfers duidelijk  is voor de Palestijnse economie.

Maar de ideologie van NGO`s als Oxfam en andere aanhangers van deze ideologie die voornamelijk lijkt te bestaan uit: Israel schaden waar mogelijk, ongeacht of dat goed is voor de Palestijnen, gaat voor en zij storen zich niet aan deze uitspraken. Voor de Palestijnen geldt: van je vrienden zoals Oxfam moet je het maar hebben.

 

MS

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten