zondag 29 maart 2015

De Arabische Liga en Abbas

Abbas wil de Arabische Liga tegen Gaza inzetten

 

De Arabische Liga is in Sharm el Shekh bijeengekomen voor de 26`keer voor  overleg. Aan de orde tijdens deze zitting van de Liga komen vele problemen zoals de campagne tegen Jemen onder leiding van Saoedi-Arabie, het gevecht tegen IS, de oorlog in Syrie en Libie,  een opzet om tot een gezamenlijk coalitieleger te komen, en natuurlijk het Israelisch-Palestijns conflict. Zo kreeg ook Abbas het woord op de bijeenkomst. En hij greep de kans aan om Hamas neer te zetten als interne stoker van de eenheidsregering van Fatah met Hamas. Hij vroeg de Liga militaire actie te ondernemen tegen de Moslim Broederschap van Gaza. Hij refereerde hierbij aan de campagne van luchtaanvallen donderdag 26 maart door Saoedi/Arabie en andere Arabische landen tegen de door Iran gesteunde  shiitische Houthi rebellen in Jemen. Hij formuleerde dit als volgt `ik hoop dat de Arabische landen dezelfde politiek zullen volgen als toegepast op Jemen en voor alle Arabische landen die te lijden hebben van interne conflicten zoals Palestina, Syrie, Libie en Irak`  Ook de adviseur van Abbas op religieus gebied en islamitische kwesties, Mahmoud Al Habbash , zei bij de bijeenkomst iets gelijksoortigs namelijk dat hij hoopte dat de Arabische landen actie zouden ondernemen en Hamas aanvallen met een ijzeren vuist.

Dit geeft goed aan wat de eenheidsregering van Fatah en Hamas waard is en Abbas kan zo in zijn eigen staart bijten als hij wel als eenheidsregering naar het ICC stapt om de daden van Israel in Gaza. Want de vraag komt dan op of hij wel Gaza kan vertegenwoordigen als hij oproept tot een aanval van de Arabische Liga van Gaza.

 

Doel van de Arabische Liga is het verstevigen van de relatie tussen Arabische landen, zorg voor de onafhankelijkheid van Arabische landen, het gemeenschappelijke goed dienen van de Arabische landen, het verzekeren van betere condities voor alle Arabische landen en hun toekomst garanderen. De Liga werd opgericht in 1945 en het hoofdkwartier is in Cairo. Deoprichters waren Egypte, Irak, Transjordanie, Libanon, Saoedi-Arabie en Syrie. Inmiddels bestaat de Liga uit 22 landen

Vanaf haar oprichting stelde de Liga zich zeer afwijzend op tegenover Israel. Maar in 2002 lanceerde de Liga een vredesvoorstel voor het Israelisch-Palestijns conflict. Dit voorstel is nooit verder uitgewerkt en een van de redenen is dat de Arabische Liga dit voorstel zo aanbood dat er geen verandering mogelijk was door onderhandelen. Toch ligt dit plan er nog steeds en er zijn aanknopingspunten die uitwerking vragen en de moeite waard zijn.

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten