maandag 16 maart 2015

De toestand aan de grens met Gaza 6 maanden na de oorlog

Hamas zegt alles herbouwd te hebben aan vechtcapaciteit.

 

Het blijft natuurlijk wrang een kop als hierboven: alles herbouwd in Gaza. Want er is niets herbouwd voor de inwoners van Gaza. Geen huizen, geen infrastructuur, scholen, ziekenhuizen etc. Sterker nog: er is geen geld voor, want van de donorgelden is maar een deel aangekomen en daarvan heeft Abbas weer de helft zelf gehouden. Qatar gaat nu voor een miljard huizen bouwen in Gaza, maar Hamas heeft heel andere prioriteiten. Hamas is klaar met de herbouw:  Izz ad-Din al-Qassam Brigade maakte zaterdag bekend dat veel van hun bases aan de grens met Israel volledig herbouwd zijn. Het gaat om Al-Yarmouk trainingsplaatsen die ten oosten van Shujaiyya vlak bij Gazastad liggen en om plaatsen naast de plaats waar vroeger, voor de terugtrekking van Israel uit Gaza, de Israelische nederzetting Nisamit lag. Sterker nog, aan de grens met Netiv HaAzara, de grensplaats in Israel, worden nieuwe bases gebouwd die daar niet eerder waren. Er is dus al sprake van uitbreiding van bases. Hamas is niet bang, zegt het, voor een nieuwe confrontatie met de IDF. Al meteen na het staken van de vuren was Hamas aan deze herbouw begonnen.

Niet duidelijk is hoe dit zich verhoudt tot de berichten van een tijdelijk bestand, hudna, van Hamas met Israel. Er zou een bestand van minstens 5 jaar komen met een (gedeeltelijke) ophef van de blokkade van Gaza. Wit cement mag intussen Gaza al weer in. En Israel weet dat het ook voor tunnelbouw wordt gebruikt! Geen van de partijen geeft echt opening van zaken, maar de feitelijke doorvoer naar Gaza is wel duidelijk. Het kan zijn dat de verkiezingen van morgen in Israel hun stempel drukken op wat de partijen nu kwijt willen.

Toch is het opmerkelijk dat al die mensen, die zo vreselijk bezorgd om Gaza zijn, wat ook terecht is, de juiste oorzaak van hun zorgen niet melden: Dat Hamas maar met een ding bezig is: herbouw van oorlogscapaciteit ten koste van de herbouw van Gaza zelf. Of men is stekeblind, of men verkiest om stekeblind te zijn. Dat laatste is nog zorgelijker, want dat betekent dat je nooit weet hoe je de zogenaamde feiten van die bepaalde mensen moet beoordelen. Vaak betreft het hier NGO`s en mensenrechten organisaties, die kennelijk dubbele agenda`s hebben. Gevolg is, dat allerlei landen wel ruchtbaarheid geven aan die zorgen van NGO`s en compagnons, maar toch niet de hand in eigen beurs steken voor hulp. Die landen laten zich heel hypocriet uit met zorg over de toestand zoals ze die voorgeschoteld krijgen, maar zeggen niet te geven, omdat ze voor een nieuwe oorlog vrezen waarbij weer alles in puin gaat. Maar ze zeggen niet hoe het kan dat er niets herbouwd wordt in Gaza, maar er kennelijk wel geld is voor herstel van oorlogscapaciteit. Traditiegetrouw geven ze Israel van een aankomend treffen nu al de schuld, maar, zoals gezegd, stelt niemand de vraag hoe Hamas aan zoveel (nieuwe) raketten en volledige bases komt. Een failliet Hamas kan geen raketten of ander oorlogstuig bezitten en kan dus niet provoceren.

 

MS

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten