vrijdag 13 maart 2015

Gaat Hamas de net ontstane versoepeling van de grensovergang teniet doen?

Zoals gebruikelijk weer oorlogsvoorbereidingen van Hamas gemeld.

 

Zoals gisteren gemeld lijkt het er steeds meer op dat Hamas en Israel tot een soort deal zijn gekomen. Hamas houdt een hudna (tijdelijk bestand) en Israel heft gedeeltelijk de blokkade op. Vanuit Gaza komen zowel bevestigende als ontkennende berichten hierover, maar feiten zijn zichtbaar. Zo mag er groente uit Gaza Israel in om verder geexporteerd te worden en wordt er wit cement naar Gaza doorgelaten, waarvan bekend is dat het vaak door Hamas in plaats voor huizenbouw voor tunnelbouw gebruikt wordt.

Maar Hamas ziet toch weer kans alles op het spel te zetten om oorlogsvoorbereiding belangrijker te vinden dan belangen van burgers. Vanuit het Israelische Netiv HaAsara, precies op de grens met Gaza, wordt met ontzetting naar de oorlogs-voorbereidings activiteiten vanuit Gaza door Hamas , nog  geen honderd meter verderop, gekeken vanuit hun huizen. Daar zien zij gemaskerde en bewapende Hamasmannen hard aan het werk om een volgende oorlog voor te bereiden. Dit is een nieuw fenomeen van de laatste tijd. Hamas bouwt een buitenpost vlak onder de grens met Israel met fortificaties. Bovendien worden er oefeningen gehouden en trainingen gegeven en Hamasvlaggen wapperen er vrolijk, waarvan de inwoners van Netiv HaAsara getuigen zijn. Er wordt volop aan een volgend treffen gewerkt. Dit alles werd vanaf een huis in het dorp met een gewone video gefilmd, die hier te zien is.  Nog niet zo lang geleden was dit stukje Gaza een verlaten gebied, waar wel scherpschutters achter bosjes lagen.

Eind oktober 2014 liep ik hier rond met iemand van de nationale  beveiliging en een inwoner. We waren met een heel klein groepje, want vertelde men, zodra de groep groter wordt gaat Hamas, gelegen achter bosjes, er op schieten. Let wel, dit was gewoon in Israel! Het zag er inderdaad verlaten uit, maar niet zo heel ver van de plek waar we stonden kon je de in- of uitgang van een terreurtunnel zien. Dat laatste boezemt de bewoners van Netiv HaAsara veel angst in en een aantal heeft besloten dat ze daar weg wilden. Ze konden de druk niet meer aan.

Deze mensen hebben al het nodige meegemaakt. Het dorp is gesticht door mensen, die aanvankelijk in de Sinai woonden, maar als groep naar deze plek verhuisden, toen de Sinai door Israel ontruimd werd bij de vredesregeling met Egypte. Zij wilden niet in Gaza gaan wonen, waar toen nog Israelische nederzettingen waren om niet weer mee te hoeven maken, dat ze hun spulletjes op moesten pakken en opnieuw elders hun leven moesten zien op te bouwen. Ze wilden perse binnen Israel wonen. Die vooruitziende blik heeft er voor gezorgd dat ze inderdaad niet hoefden op te stappen, toen Israel zich eenzijdig in 2005 uit Gaza terugtrok. Maar ellende bleef ze niet bespaard. Ze hebben al jaren last van de raketten uit Gaza en hun tijd voor de schuilkelders is 15 seconden. In die tijd kun je net opstaan vanuit een gebukte houding in de kassen, waarin daar volop gewerkt wordt. Om de mensen meer bescherming te bieden staan overal op het terrein mobiele schuilhokken van dik cement. Toch lukt het niet altijd om daar onderdak te vinden en zo werd een Taise medewerker daar tijdens de laatste oorlog dan ook dodelijk getroffen door een raket.

Er staan drie muren: de verste muur is vlak bij de grens, de tweede muur is dichter bij de kassen en het dorp voor bescherming tegen beschietingen vanuit Gaza en de derde muur staat voor hoger gelegen huizen, die altijd doelwit zijn van beschietingen. Als er weinig aan de hand is, zoals toen wij er waren, ziet het er allemaal vredig en rustig uit op de patrouilles na dan. Er wordt flink gecontroleerd en dat is nodig, want Hamas heeft ook als doel Israeliers te ontvoeren. Toch vindt men de tunnels het engst. Niemand weet hoeveel er nog zijn en waar ze uitkomen. En zijn er inmiddels nieuwe gegraven? Een bedreigd bestaan.

 

MS

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten