zaterdag 28 maart 2015

Hamas vindt zichzelf geen terreurorganisatie

Europa houdt Hamas op terreurlijst.

 

 

De EU heeft besloten Hamas op de terrorisme zwarte lijst van de EU te houden. Daarmee gaat de EU in tegen een controversiele beslissing van het hof in Brussel om Hamas van die lijst af te halen. De EU heeft een beroep aangetekend tegen die beslissing van het op een na hoogste hof. Gedurende de procedure van het beroep blijft Hamas op die lijst staan volgens Susanne Kiefer omdat het de genocide van het Joodse volk in zijn beginselprogramma heeft staan De beroepsprocedure kan een half jaar duren. Intussen zijn wel twee andere organisaties van de terreurlijst afgehaald: de HOLY Land Foundation for Relief and Development, dat volgend de VS Hamas subsidieert, en de Al-Takfit en Al Hijira van Egyptische islamisten. De laatste organisaties zijn er vanaf gehaald, omdat degenen die ze aangaven van gedachten zijn veranderd. Dat zijn Italie en Groot Brittannie.

Zoals valt te verwachten reageert Hamas verontwaardigd op dit besluit van de EU. Hamas zegt dat dit besluit volledig tegen de beslissing van het hof ingaat. Het is onjuist en fout en onrecht tegenover onze mensen en moedigt de bezetting en zijn misdaden aan. Hamas wijst de beslissing van de EU af. Het is een zware tijd voor Hamas. Niet alleen de EU is overtuigd van het terroristische karakter van Hamas, maar Amnesty International ontdekte ook zomaar dat Hamas misdaden beging in de Gaza-oorlog. En daar is Hamas volgens Ma`an ook boos over. Het vindt het rapport van Amnesty ongebalanceerd en zegt dat Amnesty  het Israelische narratief heeft overgenomen. Hamas heeft het recht de Palestijnen te verdedigen  en mag daartoe weerstand bieden. En de daden van Hamas komen niet overeen met de misdaden die gespecificeerd worden in het Statuut van Rome.

Het is voor Hamas een nieuwe ervaring om door organisaties, die normaal hun Hamas verhaal letterlijk overnemen, veroordeeld te worden. Maar men moet niet verwachten dat de beschuldigingen ook door de UNHCR zullen worden bevestigd. Zoals de Verenigde Staten aan het eind van de zitting van de VN deze maand al voor de tweede keer tijdens deze sessie zeiden: Het is teleurgesteld dat de VN Rechten Raad doorgaat met Israel als enig land uit te zonderen. Ook nu weer waren er 4 resoluties tegen Israel terwijl in de buurlanden grove mensenrechtenschendingen plaatsvinden. Dit beleid ondermijnt de geloofwaardigheid van de Raad.

 

MS

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten