donderdag 12 maart 2015

Hoe gaat het echt in Gaza?

Tegengestelde geluiden met betrekking tot Gaza

 

 

Het nieuws uit Gaza is verwarrend en de  verkiezingcampagnes in Israel voor de verkiezingen komende week strooien daar ook nog eens tegenstrijdige berichten doorheen. Een ontmoeting van senior Hamas-leiders met westerse diplomaten, onder wie de vertrekkende Nederlandse VN-afgevaardigde Serry en de Zwitserse consul Paul Garnier, zou volgens de Walla News, interesse  hebben aangetoond van Hamas voor een hudna of tijdelijk bestand, van minstens 5 jaa,r in ruil voor opheffing van de blokkade door Israel. Er was al overeenstemming over de vorm van de overeenkomst. Maar Bassem Naim, een Hamas vertegenwoordiger, zei dat het allemaal niet waar is en dat er nooit een discussie plaats vond. Sami Abu Zuhri nuanceerde deze uitspraak door te zeggen dat er inderdaad zo`n plan door westerse vertegenwoordigers was gepresenteerd, maar dat Hamas nooit een antwoord daarop had gegeven. Dan zijn er nog berichten dat Walla News verkondigt dat Hamas recent een serie boodschappen afgaf aan Israel, dat het geinteresseerd was in een overeenkomst met Israel in ruil voor meer import en export.

Feiten zijn er wel, dat waarschijnlijk de deal (misschien gedeeltelijk) doorgaat.  Zo is bekend geworden dat de watertoevoer naar Gaza verhoogd is. Ook ging opeens de grens met Egypte tijdelijk open.  Maar ook is er bekend gemaakt dat cement, dat ook voor terroristische activiteiten gebruikt kan worden, nu wel Gaza inmag, ondanks het feit dat Hamas er terreurtunnels van kan bouwen. Deze cementtoevoer is de eerste lading sinds jaren. En tenslotte is er het bericht dat voor het eerst in 8 jaar groenten en fruit uit Gaza weer Israel in mogen om verder geexporteerd te worden.

Het lijkt er dus op dat er wel degelijk iets als een akkoord is gesloten, maar kennelijk vindt Hamas dat niet handig om bekend te maken. Uiteindelijk zou dat betekenen dat ze zaken doen met Israel.

Verwarrend is te bedenken dat er kennelijk plekken zijn in Gaza waar gewoon de teelt doorgaat, terwijl je doorgaans alleen beelden van verwoesting te zien krijgt. Opmerkelijk was trouwens, dat er in een reportage van de NOS gisteravond over Gaza gezegd werd, dat niet heel Gaza verwoest was, maar alleen wijken. De niet getroffen wijken zullen wel verboden gebied voor reportages zijn omdat anders de beeldvorming verstoord wordt.

 

MS

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten